Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.
Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.
Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.
Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.
Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.
Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykkipadassa eli muuripadassa. Muuripadassa oli iso tasainen pohja joten syntyi isoja lettuja.
Mikäli paistat aidolla tulella niin jätä muurikkapannun ja tulen väliin noin 15 cm väliä. Pidä lisäksi tuli jatkuvasti niin isolla että liekit nuolee muurikkapannua kauttaaltaan.
Punaista maitoa 1 l
Ohrajauhoja 2.5 dl
Vehnäjauhoja 1.5 dl
Kananmunia 1 kpl + Kananmunan valkuainen 1 kpl
Suolaa 1.5 tl
Voita paistamiseen
Ensimmäinen vinkki - käytä sähkövatkainta, näin saat taikinan varmasti tasaiseksi. Toisaalta jos sinulla on nopea ranne sekä kestävyyttä vatkaa vispilän kanssa taikina tasaiseksi. Sekoitat vain kaikki muut ainekset kunnolla keskenään. Vatkaa munat sekaan vasta juuri ennen paistamista.
Tarkista että muurikkapannu on varmasti suorassa.
Kuumenna pannu ja lisää nokare voita.
Levitä rasva tasaisesti pinnalle ja ota reilusti talouspaperia. Pyyhi rasva pois kauttaaltaan. Näin saat muurikkapannun puhtaaksi eikä lettuihin tule vierasta makua, edellisten paistamisten jälkeen.
Pidä tasainen lämpö.
Levitä rasva eli voi tasaisesti muurikkapannuun.
Valuta kauhallinen reunoista alkaen keskustaa kohden. Kun taikinaan alkaa muodostumaan väriä ja taikina on "hyytynyt" melkein kauttaaltaan.
Käännä isolla, leveällä lastalla. Kunnollinen muurinpohjalettu saa olla pyöreä tai soikea, mutta myös reikäinen, tasapaksu ja kullanruskea.
Muinoin muurinpohjaletut syötiin ainoastaan rullalle käärittynä, lisättiin kylkeen hieman voita ja sormin syöden. Juomaksi iso lasi kylmää tuoretta maitoa.
Nykyään muurinpohjeletut ovat kategoriassa - herkut ja jälkiruoka. Hilloa, sokeria, kermavaahtoa, jäätelöä jne.
Kokeile myös suolaisten täytteiden kanssa.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.
Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.
Muurinpohjaletut on sitä yhdessä syömisen iloa kesällä. Kokeile myös suolaisia muurikkalettuja. |
Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.
Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.
Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.
Muurikkaletut vaativat toisaalta mielellään aurinkolaseja ja tyyli pitää säilyttää, loppuun asti. |
Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykkipadassa eli muuripadassa. Muuripadassa oli iso tasainen pohja joten syntyi isoja lettuja.
Mikäli paistat aidolla tulella niin jätä muurikkapannun ja tulen väliin noin 15 cm väliä. Pidä lisäksi tuli jatkuvasti niin isolla että liekit nuolee muurikkapannua kauttaaltaan.
Punaista maitoa 1 l
Ohrajauhoja 2.5 dl
Vehnäjauhoja 1.5 dl
Kananmunia 1 kpl + Kananmunan valkuainen 1 kpl
Suolaa 1.5 tl
Voita paistamiseen
Ensimmäinen vinkki - käytä sähkövatkainta, näin saat taikinan varmasti tasaiseksi. Toisaalta jos sinulla on nopea ranne sekä kestävyyttä vatkaa vispilän kanssa taikina tasaiseksi. Sekoitat vain kaikki muut ainekset kunnolla keskenään. Vatkaa munat sekaan vasta juuri ennen paistamista.
Tarkista että muurikkapannu on varmasti suorassa.
Kuumenna pannu ja lisää nokare voita.
Levitä rasva tasaisesti pinnalle ja ota reilusti talouspaperia. Pyyhi rasva pois kauttaaltaan. Näin saat muurikkapannun puhtaaksi eikä lettuihin tule vierasta makua, edellisten paistamisten jälkeen.
Pidä tasainen lämpö.
Levitä rasva eli voi tasaisesti muurikkapannuun.
Valuta kauhallinen reunoista alkaen keskustaa kohden. Kun taikinaan alkaa muodostumaan väriä ja taikina on "hyytynyt" melkein kauttaaltaan.
Käännä isolla, leveällä lastalla. Kunnollinen muurinpohjalettu saa olla pyöreä tai soikea, mutta myös reikäinen, tasapaksu ja kullanruskea.
Kun oikein ottaa kesästä kaiken irti niin kannattaa haastaa kissa ja koira. Honkajoen panimon Kissa puolukkalimonadi vie janon. |
Muinoin muurinpohjaletut syötiin ainoastaan rullalle käärittynä, lisättiin kylkeen hieman voita ja sormin syöden. Juomaksi iso lasi kylmää tuoretta maitoa.
Nykyään muurinpohjeletut ovat kategoriassa - herkut ja jälkiruoka. Hilloa, sokeria, kermavaahtoa, jäätelöä jne.
Kokeile myös suolaisten täytteiden kanssa.
Älä unohda muurikkapannun kykyjä - pyttipannu on jotakin niin täydellistä ulkona syömiseen. |
Kommentit
Lähetä kommentti
No sano sää nyt edes jotakin.