Siirry pääsisältöön

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.

Muurinpohjaletut on sitä yhdessä syömisen iloa kesällä. Kokeile myös suolaisia muurikkalettuja.

Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.

Muurikkaletut vaativat toisaalta mielellään aurinkolaseja ja tyyli pitää säilyttää, loppuun asti.

Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykkipadassa eli muuripadassa. Muuripadassa oli iso tasainen pohja joten syntyi isoja lettuja.

Mikäli paistat aidolla tulella niin jätä muurikkapannun ja tulen väliin noin 15 cm väliä. Pidä lisäksi tuli jatkuvasti niin isolla että liekit nuolee muurikkapannua kauttaaltaan.

Punaista maitoa 1 l
Ohrajauhoja 2.5 dl
Vehnäjauhoja 1.5 dl
Kananmunia 1 kpl + Kananmunan valkuainen 1 kpl
Suolaa 1.5 tl
Voita paistamiseen

Ensimmäinen vinkki - käytä sähkövatkainta, näin saat taikinan varmasti tasaiseksi. Toisaalta jos sinulla on nopea ranne sekä kestävyyttä vatkaa vispilän kanssa taikina tasaiseksi. Sekoitat vain kaikki muut ainekset kunnolla keskenään. Vatkaa munat sekaan vasta juuri ennen paistamista.

Tarkista että muurikkapannu on varmasti suorassa.

Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. 

Levitä rasva tasaisesti pinnalle ja ota reilusti talouspaperia. Pyyhi rasva pois kauttaaltaan. Näin saat muurikkapannun puhtaaksi eikä lettuihin tule vierasta makua, edellisten paistamisten jälkeen.

Pidä tasainen lämpö.

Levitä rasva eli voi tasaisesti muurikkapannuun.

Valuta kauhallinen reunoista alkaen keskustaa kohden. Kun taikinaan alkaa muodostumaan väriä ja taikina on "hyytynyt" melkein kauttaaltaan.

Käännä isolla, leveällä lastalla. Kunnollinen muurinpohjalettu saa olla pyöreä tai soikea, mutta myös reikäinen, tasapaksu ja kullanruskea.

Kun oikein ottaa kesästä kaiken irti niin kannattaa haastaa kissa ja koira. Honkajoen panimon Kissa puolukkalimonadi vie janon.

Muinoin muurinpohjaletut syötiin ainoastaan rullalle käärittynä, lisättiin kylkeen hieman voita ja sormin syöden. Juomaksi iso lasi kylmää tuoretta maitoa.

Nykyään muurinpohjeletut ovat kategoriassa - herkut ja jälkiruoka. Hilloa, sokeria, kermavaahtoa, jäätelöä jne.

Kokeile myös suolaisten täytteiden kanssa.

Älä unohda muurikkapannun kykyjä - pyttipannu on jotakin niin täydellistä ulkona syömiseen.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…

Jukolan Juusto - Aito Cheddar

Jukolan Juusto Oy. Aito cheddar Leivonmäeltä.
Tässä kaikessa lyhykäisyydessään aidon kotimaisen cheddarin synty ja tarina.


Vaikka lehmänmaidosta valmistetun cheddarin juuret alkavat 1100-luvulla Somersetissä sijaitsevasta Cheddarin kylästä, alkaa Jukolan Aidon Cheddarin tarina hieman kauempaa.

Jukolan Aidon Cheddarin valmistuksen viimeistelyyn tarvittavat salaisuudet ovat peräisin Brittiläisestä Kolumbiasta, jonne Englantilaiset toivat cheddarinvalmistuksen tietotaidon jo vuosisatoja sitten.


Jukolan Juusto, perheyritys perustettiin vuonna 2013

Juustola sijaitsee Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä pienessä maaseutukylässä.

Suomalaisen Aidon cheddarin valmistus aloitettiin vuonna 2014 Joutsan Leivonmäellä Jukolan veljesten juustomestarin Markku ja Jukolan maitotilan isännän Pertti Liiaksen toimesta.

Suomessa ei aikaisemmin ollut ole ollut perinteisen cheddarjuustojen valmistajaa. Aito Cheddar valmistetaan käsityönä ainoalla oikealla perinteisellä cheddarin valmistustavalla ja raaka-ai…