Siirry pääsisältöön

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.

Muurinpohjaletut on sitä yhdessä syömisen iloa kesällä. Kokeile myös suolaisia muurikkalettuja.

Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.

Muurikkaletut vaativat toisaalta mielellään aurinkolaseja ja tyyli pitää säilyttää, loppuun asti.

Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykkipadassa eli muuripadassa. Muuripadassa oli iso tasainen pohja joten syntyi isoja lettuja.

Mikäli paistat aidolla tulella niin jätä muurikkapannun ja tulen väliin noin 15 cm väliä. Pidä lisäksi tuli jatkuvasti niin isolla että liekit nuolee muurikkapannua kauttaaltaan.

Punaista maitoa 1 l
Ohrajauhoja 2.5 dl
Vehnäjauhoja 1.5 dl
Kananmunia 1 kpl + Kananmunan valkuainen 1 kpl
Suolaa 1.5 tl
Voita paistamiseen

Ensimmäinen vinkki - käytä sähkövatkainta, näin saat taikinan varmasti tasaiseksi. Toisaalta jos sinulla on nopea ranne sekä kestävyyttä vatkaa vispilän kanssa taikina tasaiseksi. Sekoitat vain kaikki muut ainekset kunnolla keskenään. Vatkaa munat sekaan vasta juuri ennen paistamista.

Tarkista että muurikkapannu on varmasti suorassa.

Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. 

Levitä rasva tasaisesti pinnalle ja ota reilusti talouspaperia. Pyyhi rasva pois kauttaaltaan. Näin saat muurikkapannun puhtaaksi eikä lettuihin tule vierasta makua, edellisten paistamisten jälkeen.

Pidä tasainen lämpö.

Levitä rasva eli voi tasaisesti muurikkapannuun.

Valuta kauhallinen reunoista alkaen keskustaa kohden. Kun taikinaan alkaa muodostumaan väriä ja taikina on "hyytynyt" melkein kauttaaltaan.

Käännä isolla, leveällä lastalla. Kunnollinen muurinpohjalettu saa olla pyöreä tai soikea, mutta myös reikäinen, tasapaksu ja kullanruskea.

Kun oikein ottaa kesästä kaiken irti niin kannattaa haastaa kissa ja koira. Honkajoen panimon Kissa puolukkalimonadi vie janon.

Muinoin muurinpohjaletut syötiin ainoastaan rullalle käärittynä, lisättiin kylkeen hieman voita ja sormin syöden. Juomaksi iso lasi kylmää tuoretta maitoa.

Nykyään muurinpohjeletut ovat kategoriassa - herkut ja jälkiruoka. Hilloa, sokeria, kermavaahtoa, jäätelöä jne.

Kokeile myös suolaisten täytteiden kanssa.

Älä unohda muurikkapannun kykyjä - pyttipannu on jotakin niin täydellistä ulkona syömiseen.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden

Porsaan potkaa ja Puikula-lohkoperunat

Porsaan potka on todella hyvä lihanosa luonnollisesti porsaasta. Potka vaatii pitkän hauduttamisen mutta samalla se tekee valmistamisesta erittäin helppoa. Potka mausteliemeen ja uuniin matalahkoon lämpöön. Muista välillä valella nesteellä. Yksinkertainen on kaunista. Tässä on kunnon ruokaa bissen kanssa nautittavaksi. Haudutettua, mureaa porsaan potkaa ja Laipn puikulasta lohkoperunat. Porsaan potka laitetaan siis nahkoineen päivineen. Nahkasta sen verran että se poistetaan lopuksi, mutta suojaa rasvaa ja lihaa paistamisen aikana. Sisältä tulee ylimureaa, helposti syötävää aitoa lihaa. Porsaan potka on helppo maustaa rub-mausteseoksella. Ei kun uuniin matalalle lämmölle pitkäksi aikaa. Valmistin todella helpon kaavan mukaan ja puikulaperunoista tei lohkoperunat kaveriksi. Kastikkeeksi lorautin lihan päälle lautaselle vielä BBQ-soossia. Ai että! Porsaan potka n. 2 kg ( Mallaspossu ) Vettä 4-5 dl Poppamies rub-maustetta 5 rkl  Kuivaa potka ja laita uunivuokaan. 

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti. Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie. Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti. Perinneruokaresepti Ylä-Savosta. Mykyrokka tai Mykykeitto - herkullisella aterialla on monta nimeä. Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg Maksaa n. 150 g Munuaista n. 100 g Puruna 500 g lohkottuna Suolaa n. 2 tl Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl Mykytaikina Voita 125 g Sipuli 1 kpl Verta 0.5 l Suolaa Vehnäjauhoja n. 50 g Ohrajauhoja n. 650 g Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia. Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi. Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon.  Huomaa että taikinan pitää o

Makkarakastike - ruskeakastike

Makkarakastike - ei muuten ole vaikea resepti. Tässä on jotenkin niin retroa ja liian harvoin tulee sitä valmistettua. Runkona on se oikein valmistettu ruskeakastike. Kunnolla haudutettu makkarakastike on sitä perusruokaa. Perunamuusin kanssa ja iso lasi kylmää maitoa, uuh! Makkarat on ehdottomasti ruskistettava yhdessä sipulin kanssa. Makkarakastiketta kannattaa hauduttaa kunnolla. Maku vain paranee. Kokeile myös hieman vahvemman makuisten, maustettujen makkaroiden kanssa. Mausta vasta lopuksi suolalla, koska usein makkaroissa on jo valmiiksi makua. Ja makkarakastikkeessa pitää olla makkaraa kunnolla, mistä se nimi muuten tulisi. Arkiruokaa parhaimmillaan on makkarakastike ja makaroonit. Ei ketsuppia tarvita, kastikkeessa ja makkaroissa se maku on. Makkaraa ( ihan mitä vain) 700-800 g Sipuli 1 kpl Voita paistamiseen 1 rkl Voita suurustamiseen 3 rkl Vehnäjauhoja 3 rkl Vettä 8 dl Sinappia ( Kotisinappi ) 1 rkl Suolaa Mustapippuria Pilko makkarat siivuiksi ja