Siirry pääsisältöön

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.

Muurinpohjaletut on sitä yhdessä syömisen iloa kesällä. Kokeile myös suolaisia muurikkalettuja.

Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.

Muurikkaletut vaativat toisaalta mielellään aurinkolaseja ja tyyli pitää säilyttää, loppuun asti.

Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykkipadassa eli muuripadassa. Muuripadassa oli iso tasainen pohja joten syntyi isoja lettuja.

Mikäli paistat aidolla tulella niin jätä muurikkapannun ja tulen väliin noin 15 cm väliä. Pidä lisäksi tuli jatkuvasti niin isolla että liekit nuolee muurikkapannua kauttaaltaan.

Punaista maitoa 1 l
Ohrajauhoja 2.5 dl
Vehnäjauhoja 1.5 dl
Kananmunia 1 kpl + Kananmunan valkuainen 1 kpl
Suolaa 1.5 tl
Voita paistamiseen

Ensimmäinen vinkki - käytä sähkövatkainta, näin saat taikinan varmasti tasaiseksi. Toisaalta jos sinulla on nopea ranne sekä kestävyyttä vatkaa vispilän kanssa taikina tasaiseksi. Sekoitat vain kaikki muut ainekset kunnolla keskenään. Vatkaa munat sekaan vasta juuri ennen paistamista.

Tarkista että muurikkapannu on varmasti suorassa.

Kuumenna pannu ja lisää nokare voita. 

Levitä rasva tasaisesti pinnalle ja ota reilusti talouspaperia. Pyyhi rasva pois kauttaaltaan. Näin saat muurikkapannun puhtaaksi eikä lettuihin tule vierasta makua, edellisten paistamisten jälkeen.

Pidä tasainen lämpö.

Levitä rasva eli voi tasaisesti muurikkapannuun.

Valuta kauhallinen reunoista alkaen keskustaa kohden. Kun taikinaan alkaa muodostumaan väriä ja taikina on "hyytynyt" melkein kauttaaltaan.

Käännä isolla, leveällä lastalla. Kunnollinen muurinpohjalettu saa olla pyöreä tai soikea, mutta myös reikäinen, tasapaksu ja kullanruskea.

Kun oikein ottaa kesästä kaiken irti niin kannattaa haastaa kissa ja koira. Honkajoen panimon Kissa puolukkalimonadi vie janon.

Muinoin muurinpohjaletut syötiin ainoastaan rullalle käärittynä, lisättiin kylkeen hieman voita ja sormin syöden. Juomaksi iso lasi kylmää tuoretta maitoa.

Nykyään muurinpohjeletut ovat kategoriassa - herkut ja jälkiruoka. Hilloa, sokeria, kermavaahtoa, jäätelöä jne.

Kokeile myös suolaisten täytteiden kanssa.

Älä unohda muurikkapannun kykyjä - pyttipannu on jotakin niin täydellistä ulkona syömiseen.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kermainen savulohikeitto

Kalakeitto ja vielä savulohesta valmistettu on hyvä sopparuoka.
Vielä kun sen valmistamisessa ei liiemmin oikaista niin vielä parempaa soppaa.

Kasvisten ja voin yhdistelmä syventää kalakeiton makua ja se joskus sipulista tullut kitkeryys on poissa. Nämä kun esikypsennetään tai freesataan voin kanssa niin lohikeitto saa makua.


Savulohta tarvitsee olla riittävästi ja se lisätään aivan keittämisen loppuvaiheessa tai jopa aivan lopuksi keiton päälle.

Savulohta plus 600 g
Fenkoli 1 kpl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Purjoa n. 10 cm siivutettuna
Sipuli 1 kpl
Porkkanoita 3 kpl
Perunoita n. 600 g
Kalalientä 1.2 dl
Kermaa 2 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippureita n. 10 kpl
Suolaa
Voita 2 rkl

Pilko fenkoli, purjo ja sipuli sekä porkkanat.  Lisää voi kattilaan ja lisää kasvikset sekaan.  Kypsennä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.  Lisää fenkolinsiemenet, pippurit ja laakerinlehdet.  Valmista kalaliemi samalla. 2 kuutiota veteen liotettuna.  Lisää kasvisten sekaan.  Kuori perunat tarvittaessa tai pese ja …

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Teltta Fjällräven Abisko lite 2 kokemuksia

Kun se iskee, niin se tulee kovaa. Telttailu, retkeily, vaellus...Olemme jo jonkin verran harrastaneet mutta nyt on tarkoitus panostaa myös mukavuuteen.
Kupoliteltta palveli aikansa ja tässä kokemuksia Fjällräven Abisko lite 2 teltasta.


Suunnitellessamme yöpyvämme enemmänkin maastossa, tuli teltan hankkiminen ajankohtaiseksi. Halusin aiemman painavan kupolitelttamme tilalle jotakin kevyempää, jota olisi mukava kantaa mukana patikoidessakin.

Hyvät teltat ovat sen verran arvokas ostos, että kannattaa käyttää aikaa vertailuun, mikä olisi itselle sopivin vaihtoehto.

MINKÄLAISEEN KÄYTTÖÖN TELTTA TULEE
Ensinnäkin kannattaa miettiä, missä telttaa käyttää. Pystytätkö telttaa usein kallioisille luodoille, joihin on vaikeaa saada maakiiloja maahan? Kupoliteltta seisoo omillaan, kun tunneliteltta vaatii maakiilat pystyssä pysyäkseen.

Entä millaisissa olosuhteissa telttaa käytät? Retkeiletkö vain leppoisissa olosuhteissa vai myös pidemmillä reissuilla, joissa saatatkin joutua yöpymään tuulen tuive…