Siirry pääsisältöön

Mansikkapiirakat joista tuli juustokakkupohja

Koska perunajauhot olivat ongelma. Manskikapiiraat näytti niin hyvältä, paketin kyljessä.
Tietysti taas perunajauhoja löytyi 3 pakettia kaapista. Välillä on hyvä laittaa kättä sinne hyllyn takaosaan ja katsoa mitä sieltä löytyy. Yhdessä paketissa päiväys oli jo 2 vuotta sitten eli takkaan. Palaa muuten hienosti eikä perunajauho tuki viemäreitä. Jäljelle jäi 2 pakettia. Ei kun hommiin...

Tältä niiden olisi kuulunut näyttää. Mutta jouduin lainaamaan Fazerin sivuilta kuvaa mansikkapiirakasta, koska....
Useimmat ovat varmasti maistaneet Fazerin mansikka- tai kunigatarhillolla täytettyjä marjapiirakoita. Näistä siis oli tarkoitus tulla vastaavia.
Piirakkataikina näytti yksinkertaiselta ja raakana sairaan hyvää oli. Mutta jokin meni taas reisille.

Piiraista tuli murua ja mansikkahillo "losahti" lautaselle. No, maku pääasia ja kermavaahdon kanssa oli aivan syötävää.
Nyt se vinkki - paista mielummin 14 minuuttia kuin 18-19 minuuttia. Saattaa pysyä silloin kasassa.

Tässä on miehen näkemys mansikkapiirakasta. Melkein yhtä kaunis kuin Fazerin... ja muuten murenee se kauniskin piirakka kun sitä survoo.

Voita 200 g
Sokeria 1.5 dl
Kananmuna 1 kpl
Perunajauhoja 1 dl
Vehnäjauhoja 3 dl
Leivinjauhetta 1 tl

Täytteeseen mansikka- tai vadelmahilloa

Vatkaa notkistunut voi ja sokeri vaahdoksi. 
Lisää kananmuna. 
Sekoita kuivat aineet keskenään kunnolla. 
Siivilöi ja sekoita muna-sokerivaahtoon. 
Jaa taikina kahteen osaan. 
Painele taikina leivosvuokiin pohjalle ja reunoille. 
Annostele hilloa taikinavuokaan ja kaulitse kansi päälle, lopusta taikinasta. 
Painele varovasti sormilla reunoihin kiinni. 
Pistele haarukalla reikiä kanteen ja paista 200 asteessa 15 minuuttia. 
Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua. 

VINKKI - tämä piirakkapohja on sairaan hyvä juustokakun pohjana..... Eli ei kauheen huti mene jos paistat sen melkein 20 minuuttia ja sekoitat uudelleen voin kanssa...

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Bataatti grillissä - helppoa ilman kikkailua

Grillattu, paahdettu bataatti. Kuulostaa niin hyvältä kuin bataatti voi olla. Bataatti on se pieni kevennys rasvaisten grilliruokien seuraksi. Yksinkertaista ja helppoa. Bataatti kypsyy grillissä täydellisen pehmeäksi, helposti syötäväksi samalla kun valmistat ja grillaat muut raaka-aineet. Niin hyvää ja helppoa.

Varaa yksi tai kaksi suurta bataattia.  Pese kylmällä vedellä.  Kääri vahvaan folioon todella tiukasti.  Mikäli käytössäsi on ohuempaa, folioi kauttaaltaan muutamaan kertaan.  Laita bataatit ritilälle grillin sivuun.  Grillaamisen aikana on sinun vain muutaman kerran käännettävä bataatteja.  Paistoaika on noin 1 tunti, jolloin bataatit ovat helposti syötäviä ja leikattavissa.  Mikäli haluat ns. al dente nosta bataatit pois noin 40 - 45 minuutin jälkeen.
Varo! Bataattikääreet ovat sitten todella kuumia. Käytä grillihanskoja tai grillipihtejä. Avaa folio, irroita haarukan ja veitsen avulla kuori ja leikkaa paloiksi. Mikäli haluat, mausta ainoastaan sormisuolalla hieman.

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Kalakeitto savustetusta lohesta

Kalakeittoresepti - missä savulohi on se juttu.
Savustettua lohta jää usein tähteeksi. Syytän siitä isoja myyntipakkauksia sekä hyviä "jigejä" eli kaadan tämän harrastelijoiden niskaan.


Pääkkösen Jasperikin on yksi sellainen kalastaja joka heittää aina kalan kasvamaan ja sitten joudumme valmistamaan ruokaa, hävikistä herkuksi tyyliin.

Tämä oli osa-aika vitsi, mutta silti en ymmärrä sellaista harrastusta missä lävistetään ja ajatellaan että suomen kylmät vedet rauhoittaa sen osumakohdan. #murmur

Joten ole sinä se kaloille humaani ihminen ja nauti siitä mitä saat. Tässä kalakeitossa on ne satokauden kasvikset ja onnistunut savustettu lohi mukana. Huomaathan tarkistaa päiväyksen jos ostat vakuumipakkauksessa olevaa savustettua kalaa.

Varhaisperunoita 600 g
Porkkana 200 g
Kevätsipulia 100 g
Savustettua lohta 600 g
Tilliä 1 pnt
Vettä 5-7 dl
Kermaa 4 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippuria 10 kpl
Muskottia
Voita 3 rkl

Pese perunat kunnolla ja tarvittaessa pilko pieneksi.  Pese myös…