Siirry pääsisältöön

Raikas, sitruunainen kuusenkerkkäjuoma

Kuusenkerkkäjuoma on raikas, hieman sitruunainen juhlava janonsammuttaja.
Sopii hyvin myös alkoholittomaksi vaihtoehdoksi "kilistelyyn" juhlissa. Nyt kuusenkerkät parhaimmillaan poimittavaksi.

Paras aika on poikia kuusen nuorta versoa, kuusenkerkkää touko-kesäkuun ajan jolloin ne ovat pehmeitä ja taipuisia.

Muistathan että on kysyttävä lupa maanomistajalta kerkkiä poimittaessa. Kannattaa valmistaa kerralla isompi erä. Kuusenkerkät ovat myös todellista superfoodia. Wikipedia lainaus.

Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty lisäämään virtsaneritystä, hoitamaan kihtiä, reumaa, keripukkia, sappivaivoja ja vatsavaivoja, kuten liikahappoisuutta. Kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, joiden väitetään vähentävän kehon tulehdustilaa ja edistävän liman, hien ja sapen eritystä. Kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja.

2 litraa kuusenkerkkiä. Huuhtele kuusenkerkät kunnolla. 
Lisää kuusenkerkät 4:ään litraan kylmää vettä. 
Kaada 25 g sitruunahappoa kulhoon ja sekoita. 
Lohko 2 sitruunaa sekaan. 
Laita kattilaan kansi tai kelmu ja laita jääkaappiin 2 vrk:n ajaksi. 
Siivilöi sitruunanlohkot ja kuusenkerkät. 
Siivilöi vielä harsokankaan läpi lopullisesti kirkkaaksi. 
Valutin liemen kahvinsuodattimen läpi, sekin toimi hyvin. 
Kiehauta kirkas liemi ja lisää sokeria noin 500 g. 
Poista vaahto pinnallalta kauhalla varovasti. 
Jäähdytä kunnolla.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Miten juhannusruoka - Mallaspossua arvotaan

Juhannus on hyvä viettää ystävien kanssa grillaillen.
Nyt olisi mahdollista saada kunnollista lihaa riittävästi yöttömään yöhön. Juhannus on vain kerran vuodessa joten ystävät, sukulaiset koolle ja grillaamaan.


Kaartilan Mallaspossulla olisi kyljyksiä. Porsaan kyljykset ovat kasvaneet hyvissä olosuhteissa Etelä-Savossa Juvalla. Nämä kyljykset ovat puhdasta, laadukasta ja kotimaista porsaanlihaa. Nämä kyljykset eivät tartu pannuun ja lisärasvaa ei tarvitse.

Näissä Mallaspossun kyljyksissä on makurasva jäljellä.

Mallaspossun porsaat syövät Saimaa Brewing Companyn olutmäskiä.

Mäski tuo porsaanlihaan makua ja on hyvä esimerkki kiertotaloudesta.

Grillissä paistamalla saat parasta porsaanlihaa kun "käristät" myös sen makurasvan. Se on kivaa naposteltavaa toivottavasti aurinkoisessa ja kuivassa juhannusyössä. Kyljykset painavat noin 250 grammaa kappale.

Näitä kyljyksiä olisi mahdollista saada 16 kappaletta juhannukseksi.

JAA KUINKA
Osallistua voit Facebookissa. Kommentoi miksi sinul…

Grillatut pekoni-banaanit ja Kariniemen mysteeriboxi

Banaani ja pekoni grillattuna.
Mahtava makupari kun banaanin makeus ja pekonin suolaisuus kohtaavat. Sopii erinomaisen hyvin grillatun broilerin kanssa.
Kokeile myös vaniljajäätelön kanssa siivutettuna. Yllätyt, oikeasti.


Muista valita banaani sieltä kovemmasta päästä niin simulle jää grillaamisen aikana hieman pelivaraa. Ihan mahtavaa lisäkeruokaa.

Banaania
Pekonia

Kuori banaanit ja leikkaa puoliksi.  Kääri pekoni tiukasti banaaninpuolikkaan ympärille.  Grillaa suoralla lämmöllä, käännellen että pekoniin tarttuu kunnolla väri.  Mikäli nautit jäätelön kanssa, siivuta terävällä veitsellä ohuita siivuja.  Nautitaan heti lämpimänä.
KARINIEMEN MYSTEERIBOXI

Mitä tänään syödään. Ööh, jotakin broileria grillattuna. Mikäli haluat kesän grillihetkiin pientä jännitystä niin valitse Kariniemen kananpojan grilliboxi. Se on varsinainen mysteerilaatikko.

Koskaan et voi tietää mitä saat. Itselläni on aina eri sisältö. Viimeksi "mysteeriboxi" antoi kaksi pientä koipipalaa ja noin 10 siipeä. Löysi…

Chili-mansikkahillo ja porsaalle glaseeraus

Porsaanlihan ja mansikan pyhä liitto, unohtamatta chiliä.
Älkää huolestuko nyt sanasta rasva, koska se on porsaanlihan paras asia.
Rasva pitää lihan "mehevänä" eli helposti syötävänä ja siinä on myös mukana maku. Sen joitakin häiritsevän rasvan saa pois vain leikkaamalla veitsellä.


Porsaan kasslerlihaa tai kyljyksiä (Mallaspossu on kova)
Rawit chiliä 10 g
Mansikoita 500 g
Hillosokeria n. 125 g
Vettä 3-4 rkl

Poista chilistä kanta sekä siemenet ja pilko pieneksi.  Puhdista mansikat ja lisää kattilaan pilkotun chilin kanssa. Lisää myös vesi ja sokeri.  Kuumenna hitaasti ja anna kiehua kaikki noin 10 minuuttia.  Laita grilliin Mallaspossun kassler tai kyljys.  Ripottele myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.  Paista 3 minuuttia/puoli ja voitele chili-mansikkahillolla pinnat ja paista hetki nopeasti voitelun jälkeen ja kääri folioon.  Laita folionyytti sivulämpöön muutaman minuutin ajaksi.
Laita loppu hillo ilmatiiviiseen purkiin.  Hillo hyytyy jääkaapissa noin kuudessa tunnissa.  Hillo s…

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…