Siirry pääsisältöön

On muuten hyvät munkit - munkkireseptit

Munkit on tuoreena, hieman pehmeänä ja lämpimänä herkkua.
Munkkitaikina on yhtä helppoa valmistaa kuin pullataikina joten kaikki onnistuvat munkkien valmistamisessa. Munkit ovat jostain ihmeen syystä niitä Vappumunkkeja eli siman tai kuohuvan kanssa nautittavaa "sesonkikamaa" keväällä.

Kunnollinen munkkitaikina ja sokerointi. Niistä on oikeat munkit tehty.

Munkkiohjeita on eri variaatioita, joten etsi oma suosikkisi. Valmistin rahkataikinaan herkulliset munkkirinkelit. Kohtalaisen täyteläiset ja kardemumma maistuu kivasti hieman. Ehdottomasti lämpimänä parhaat vielä jopa kylmän maidon kanssa. Resepti alla.

Katso myös taitavan Peggyn maidottomat munkit, missä on käytetty simaa.
Sitten löytyy myös useampi munkkiresepti Sarin Sweet Food O`Mine sivustolta.

Maitoa 2 dl
Maitorahkaa 250 g
Hiivaa 50 g (2 pss kuivahiivaa)
Sokeria 2 dl
Kardemumma 1 rkl
Vaniljasokeria 0.5 rkl
Kananmuna 1 kpl
Vehnäjauhoja n. 9-10 dl
Voita sulatettuna 1 dl
Kookosrasvaa tai rypsiöljyä paistamiseen

Lämmitä maito kiehuvaksi, siirrä sivuun. 
Anna hetki hieman jäähtyä ja lisää maitorahka sekä hiiva. 
Sekoita kunnolla ja lisää kananmuna, kardemumma sekä sokerit. 
Lisää vehnäjauhot ja vaivaa tasainen taikina käsin. 
Huomaa! Vehnäjauhoja saattaa mennä noin 10 dl eli kun taikina on kiinteä lisää sulatettu voi sekaan. 
Peitä taikina leiviniinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. 
Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja pyöritä pitkoksi. 
Pilko noin 4 cm paloiksi ja pyöritä pulliksi. 
Paina sormella reikä keskelle ja pyöritä hieman isommaksi. 
Kohota vielä hetki liinan alla.

Paistaminen - ole varovainen ja pidä kattilan kansi lähellä. Sammuta liesituuletin, avaa ikkuna mielummin tuuletukseen. Mikäli rasva leimahtaa, liesituulettimessa yleensä on paljon rasvaa jolloin saattaa tulla hormipalo. Varo ettei vettä roisku kattilaan.

Rasva tulisi olla tarpeeksi kuuma, noin 180 astetta. Käytä ruokalämpömittaria tai kokeile vaalean leipäpalan kanssa. Pudota leipä rasvaan, mikäli alle minuutin aikana se ruskistuu on rasva riittävän kuuma. Nosta varovasti reikäkauhalla munkit öljyyn. Kun väri on kauniin ruskea -käännä. Valuta öljy pois ja sokeroi kauttaaltaan.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuut...

Pulled Pork pasta

Helppo pastaruoka. Valmistuu nopeasti ja maistuu lihanystäville. Kaupasta saa valmiiksi pulled pork-lihaa kätevässä pakkauksessa tai käytä loput, mikäli olet itse valmistanut. Pulled pork, nyhtöpossu, nyhtöliha , revitty porsaanliha, ylikypsä porsaanliha. Aina sanotaan että sillä rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on tälläkin pasta-aterialla - Pasta pulled pork. Tagliatelle tai vastaavaa pastaa 400 g Pulled pork-lihaa n. 300 g Valkosipulia 4 kynttä Parmesanjuustoa raastettua Korianteria 1 kourallinen Öljyä Mustapippuria Keitä pasta, runsaalla suolalla maustetussa vedessä, melkein kypsäksi.  Kuori ja pilko valkosipulit ja kuullota hetki öljyn kanssa pannulla muutama minuutti.  Lisää liha ja mikäli sinulla on jäänyt kastiketta niin lisää hieman sekaan. Jos käytät ns. marketista ostettua lihaa niin pakkauksesta löytyy. Nosta kattilasta keitinvettä n. 1 - 2 dl sekaan.  Hauduta hetki. Kaada pastan vesi pois lävikön kautta.  Lisää pulled pork-l...

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden ...

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti. Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie. Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti. Perinneruokaresepti Ylä-Savosta. Mykyrokka tai Mykykeitto - herkullisella aterialla on monta nimeä. Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg Maksaa n. 150 g Munuaista n. 100 g Puruna 500 g lohkottuna Suolaa n. 2 tl Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl Mykytaikina Voita 125 g Sipuli 1 kpl Verta 0.5 l Suolaa Vehnäjauhoja n. 50 g Ohrajauhoja n. 650 g Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia. Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi. Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon.  Huomaa että ta...

Porsaan potkaa ja Puikula-lohkoperunat

Porsaan potka on todella hyvä lihanosa luonnollisesti porsaasta. Potka vaatii pitkän hauduttamisen mutta samalla se tekee valmistamisesta erittäin helppoa. Potka mausteliemeen ja uuniin matalahkoon lämpöön. Muista välillä valella nesteellä. Yksinkertainen on kaunista. Tässä on kunnon ruokaa bissen kanssa nautittavaksi. Haudutettua, mureaa porsaan potkaa ja Laipn puikulasta lohkoperunat. Porsaan potka laitetaan siis nahkoineen päivineen. Nahkasta sen verran että se poistetaan lopuksi, mutta suojaa rasvaa ja lihaa paistamisen aikana. Sisältä tulee ylimureaa, helposti syötävää aitoa lihaa. Porsaan potka on helppo maustaa rub-mausteseoksella. Ei kun uuniin matalalle lämmölle pitkäksi aikaa. Valmistin todella helpon kaavan mukaan ja puikulaperunoista tei lohkoperunat kaveriksi. Kastikkeeksi lorautin lihan päälle lautaselle vielä BBQ-soossia. Ai että! Porsaan potka n. 2 kg ( Mallaspossu ) Vettä 4-5 dl Poppamies rub-maustetta 5 rkl  Kuivaa potka ja laita uunivuokaa...