Siirry pääsisältöön

Kouluruokaklassikko - risotto

Risotto, tuo kaikkien riisiruokien Grand Mama.
Mahtava alkuruoka tai oikeasti ruokaisuuden takia pääruoka.
Käytin Mr. Google apunani ja vietin aikaa hetken jos toisenkin eli muutaman tunnin koska kuuluisa "jumi" päässäni jäi kelaamaan risottoa. Varsinkin sitä "oldschool" koulurisottoa.

Yellow riso. Keltainen ja niin maukas risotto herne-maissi-paprika yhdistelmästä. Sahrami antaa väriä ja makua. Pääskää jo yli niistä kouluruokamuistoista.

Kuinka sen voisi päivittää tälle vuosituhannelle. Jätin suosiolla pois jauhelihan, mutta mikäli haluat kokeilla niin suosittelen ripottelemaan paistettua ja maustettua jauhelihaa annoksen pinnalle.

Risotto valmistuu siis aivan kuten ennenkin, kuullota sipulit öljyssä, lisää valkoviiniä ja annat imeytyä riisiin, siis risottoriisiin. Mutta se risotto valmistuu myös toisin.

Chef Davide Bottan mukaan risootto tarvitsee vispilän puuhaarukan sijaan. Vielä riisit kuumennetaan ensin aivan sellaisenaan.

Nämä ovat makuasioita kokille ja lopputuloksena myös ruokailijoille. Risoton maustaminen on vain se viimeinen silaus millä se viimeistellään eli mitä risottoa tarjoillaan.

Ruokakirjailija, toimittaja, ruokakuvaaja ja jotain maukasta blogin Mari Moilanen kävi Italiassa, Davide Bottan suositussa ravintolassa, ottamassa selvää kuinka proseccoon valmistettu risotto syntyy.

Siltä pohjalta syntyi päivitettynä herne-maissi-paprika risotto. Oli muuten hyvää....

Grana Padano on hieman lievemmän makuinen juusto risottoon. Muista kuitenkin olla tarkkana sen suolan kanssa. Käytä laadukkaita raaka-aineita niin ei tule hävikkiä.

Risottoriisiä 300 g
Kasvislientä 6 dl
Prosecco 3.5 dl
Sipuli 1 pieni
Valkosipulinkynsiä 2 kpl
Voita 1 rkl
Herne-maissi-paprika 200 g
Suolaa
Valkopippuria
Grana Padano juustoa 5 rkl

Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli aivan pieneksi. 
Kuumenna iso kattila ja kaada riisit kattilaan. 
Sekoita hetki ja anna hieman riisin lämmitä. 
Lisää prosecco ja sekoita varovasti vispilän kanssa. 
Keitä varovasti sekoittaen noin 3 minuuttia. 
Lisää pilkotut sipulit ja voi joukkoon. 
Keitä pienellä lämmöllä noin 1 minuutti ja lisää kasvislientä 5 dl sekaan. 
Jatka keittämistä noin 3 minuuttia ja lisää 4 rkl Grana Padanoa sekaan. 
Sekoita varovasti n. 3 minuuttia. 
Lisää herne-maissi-paprika sekaan sekä sahrami. 
Sekoita varovasti ja hauduta vielä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. 
Mausta valkopippurilla ja suolalla. 
Koristele annos tuoreella korianterisilpulla.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuut...

Pulled Pork pasta

Helppo pastaruoka. Valmistuu nopeasti ja maistuu lihanystäville. Kaupasta saa valmiiksi pulled pork-lihaa kätevässä pakkauksessa tai käytä loput, mikäli olet itse valmistanut. Pulled pork, nyhtöpossu, nyhtöliha , revitty porsaanliha, ylikypsä porsaanliha. Aina sanotaan että sillä rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on tälläkin pasta-aterialla - Pasta pulled pork. Tagliatelle tai vastaavaa pastaa 400 g Pulled pork-lihaa n. 300 g Valkosipulia 4 kynttä Parmesanjuustoa raastettua Korianteria 1 kourallinen Öljyä Mustapippuria Keitä pasta, runsaalla suolalla maustetussa vedessä, melkein kypsäksi.  Kuori ja pilko valkosipulit ja kuullota hetki öljyn kanssa pannulla muutama minuutti.  Lisää liha ja mikäli sinulla on jäänyt kastiketta niin lisää hieman sekaan. Jos käytät ns. marketista ostettua lihaa niin pakkauksesta löytyy. Nosta kattilasta keitinvettä n. 1 - 2 dl sekaan.  Hauduta hetki. Kaada pastan vesi pois lävikön kautta.  Lisää pulled pork-l...

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden ...

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti. Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie. Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti. Perinneruokaresepti Ylä-Savosta. Mykyrokka tai Mykykeitto - herkullisella aterialla on monta nimeä. Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg Maksaa n. 150 g Munuaista n. 100 g Puruna 500 g lohkottuna Suolaa n. 2 tl Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl Mykytaikina Voita 125 g Sipuli 1 kpl Verta 0.5 l Suolaa Vehnäjauhoja n. 50 g Ohrajauhoja n. 650 g Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia. Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi. Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon.  Huomaa että ta...

Marttojen hiivaleipä

Martat ja helpot arkiset ruokaohjeet. Tässä on yksi niistä monista - hiivaleipä. Tuoreena aivan mieletöntä ja seuraavanakin päivänä ihan huippua. Hiivaleipäresepti on helppo, todella helppo. Ilman Marttoja suomi ei söisi terveellistä safkaa. Marttojen ohjeella hiivaleipä on tehty onnistumaan. Maitoa 5 dl Hiivaa 25 g Suolaa 1 tl Ruisjauhoja 3 dl Hiivaleipä­jauhoja n. 9 dl Kuumenna maito kädenlämpöiseksi, mielummin 42 asteiseksi.  Murenna ja liota hiiva sekaan.  Vatkaa hiiva-maitoseokseen suola ja ruisjauhot.  Alusta taikina käsin samalla jauhoja lisäten.  Jätä taikina pehmeäksi.  Kunnes taikina irtoaa kulhosta ja käsistä on koostumus sopivaa.  Kohota leivinliinan alla jotakuinkin kaksinkertaiseksi.  Nosta taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa kunnolla tasaiseksi.  Jaa taikina kahteen osaan ja leivo pyöreiksi limpuiksi.  Taputtele litteäksi ja kohota vielä leivinpaperin päällä.  Pistele haarukall...