Saaristolaisleipä on kaljamaltaan ja siirapin maustama herkullinen leipä.
Leipää tarvitsee kohottaa ja paistaa pitkään, mutta valmistaminen on muuten yllättävän helppoa.
Saaristolaisleipä sopii joulupöytään, rapujuhliin sekä pitkän säilyvyysajan takia, aivan normaaliin arkeen.
Muuten Saaristolaisleipä kulkee myös nimellä Nauvon Limppu. Tässä yhdistyvät siis makupari - vastakohdat.
Makeahko Saaristolaisleipä ja suolainen kala. Sen takia kalan kanssa leipää suositellaan nautittavan.
piimää 1 l
hiivaa 75 g
siirappia 3 dl
kaljamaltaita 3 dl
vehnäleseitä 3.5 dl
ruisjauhoja 3 dl
suolaa 1 rkl
vehnäjauhoja 10 - 11 dl
Leipää tarvitsee kohottaa ja paistaa pitkään, mutta valmistaminen on muuten yllättävän helppoa.
![]() |
Saaristolaisleipä, Nauvon limppu on mehevä, maltainen leipä. Säilyy pitkään jääkaapissa ja maku vain paranee ajan kanssa |
Saaristolaisleipä sopii joulupöytään, rapujuhliin sekä pitkän säilyvyysajan takia, aivan normaaliin arkeen.
Muuten Saaristolaisleipä kulkee myös nimellä Nauvon Limppu. Tässä yhdistyvät siis makupari - vastakohdat.
Makeahko Saaristolaisleipä ja suolainen kala. Sen takia kalan kanssa leipää suositellaan nautittavan.
piimää 1 l
hiivaa 75 g
siirappia 3 dl
kaljamaltaita 3 dl
vehnäleseitä 3.5 dl
ruisjauhoja 3 dl
suolaa 1 rkl
vehnäjauhoja 10 - 11 dl
Lämmitä piimä noin kädenlämpöiseksi ja sekoita hiiva joukkoon.
Sekoita muut raaka-aineet todella hyvin lioneen hiivan joukkoon.
Anna taikinan kohota noin 2 tuntia. Voitele suorakulmion mallinen paistovuoka kunnolla.
Voit myös valmistaa voideltuun kertakäyttöiseen alumiinivuokaan.
Kuumenna uuni noin 175- asteiseksi.
Paista noin 2 tuntia.
Sekoita vettä noin 0,5 dl ja ja siirappia 2-3 rkl keskenään.
Noin 1.5 tunnin paistamisen jälkeen voitele leipä siirappi-vesi seoksella.
Kumoa paistamisen jälkeen leivät astioista ritilälle jäähtymään.
Laita muutamaksi päiväksi jäähtyneenä jääkaappiin keräämään makua ja oikeata koostumusta.
Voit tietenkin syödä heti uunituoreena, mutta maku vain paranee vanhetessaan.
Leipä säilyy täysin syötävänä, jääkaapissa säilytettynä noin viikon ajan.
Kommentit
Lähetä kommentti
No sano sää nyt edes jotakin.