Siirry pääsisältöön

Homeäidin päiväkirja - Susanna Makaroff

Homeäidin päiväkirja, Susanna Makaroff - kustantaja BTJ Finland OySusanna Makaroff (VTM), on yrittäjä, viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen. Viiden lapsen uusioperheen äiti sekä ”brankkarin” vaimo. 

Perheellä oli yhteinen unelma, asunto merenrannalla Espoossa. Kaikki näytti hyvältä ja arvostetulta alueelta löytyi huoneisto mikä täytti kaikki haaveet, kunnes...

Kirja ottaa lukijan alkuun heti alkusanoista. Kun kaikki asiat voi mennä pieleen käytännössä välittömästi asuntokauppojen jälkeen. Perhe alkoi oireilla melkein välittömästi muuttamisen jälkeen. Tästä alkoi mielestäni ”maanpäällinen helvetti” yhden perheen osalta. 

Homesairaus oli kaupanpäällinen asuntokauppaan. S. Makaroff kirjoittaa päiväkirjamaisesti kaikki käänteet, mitä asuntokaupan, korjaamisen, remontoinnin sekä asioiden selvittämisen aikana tapahtui...

Kirja oli mielestäni välillä kohtuutonta luettavaa. Sain itseni lietsottua pieneen vihaan, ihmisten välinpitämättömyyden ja vääryyden sekä itsekkyyden vuoksi. 

Toisten rahat, käytännössä omaisuus sekä matkan varrella velkaantuminen oli ahdistavaa. Huono rakentaminen sekä remontointi ei auttanut yhtään asiaa. Lisäksi taloyhtiön hallituksen kieroilu, tosiasioiden kiistäminen sekä omaan pussiin pelaaminen, perheen kustannuksella oli kohtuutonta.

Kirja kertoo sitkeydestä, jaksamisesta sekä oikeuden hakemisesta suomessa 2000-luvulla. Lukuisat nykypäivän evakkoretket mitkä perhe joutui kokemaan, löytääkseen sisäilmaltaan terveen  asunnon perheelle. Perheen nuorin poika joutui kasvamaan teini-ikään jopa 9 muuton aikana. 

Kirja on kirjoitettu erittäin helppolukuisesti. Teksti ja seuraavat käänteet pakottavat lukea aina myös seuraavan kappaleen samalla toivoen ja uskoen että jotakin hyvää on tultava eteen välillä. 

Perheen yhteiset Italian matkat päästi välillä allekirjoittaneen hengähtämään, mutta perhettä asiat ei jättänyt rauhaan tietenkään, lomallakaan.

Kirjan lopussa on hometalon homesaneeraukseen sekä homesairauksien tutkimiseen, diagnosointiin ja sisäilma-asioihin liittyviä linkkejä runsaasti. Tärkeitä vinkkejä myös kuinka ja mistä saa ja täytyy hakea apua taloudellisten asioiden järjestymiseksi.

Homeäidin päiväkirja - ytimekkäästi kirjoitettu tositarina kohtuuttomuudesta. 

Kirjaan on varmasti helppo samaistua mikäli hometalo on osunut kohtaloksi. Homesairaudet ovat vakavia asioita joten sisäilmaongelmista uskalletaan puhua onneksi nykyään ääneen. 
Kirja kannattaa lukea myös ennen kun suunnittelet rakentamista, varsinkin korjausrakentamista vanhaan taloon. Vaikeaksi menee löytää ammattitaitoiset rakentajat. Vaikeaksi asian tekee myös töiden ja urakoiden ketjuttaminen sekä lopullisen vastuun rakentamisesta ottavan yrityksen.

Pelottavaa ajatella kuinka nämä sisäilma- sekä homeongelmat kasvavat sekä velkaannuttavat perheitä kenellä on se unelma. Puhumattakaan sairastumisista jotka pahimmillaan lamaavat ihmisen työkyvyttömyyteen ja velkavankeuteen.

Iso kiitos Homeäidin päiväkirja, Susanna Makaroff ja perhe. Valoisempaa tulevaisuutta ja toivon että lopullinen oikeus toteutuu. 

Todella ISO lukusuositus - kirja elävästä elämästä, ikävä kyllä. 


Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kermainen savulohikeitto

Kalakeitto ja vielä savulohesta valmistettu on hyvä sopparuoka.
Vielä kun sen valmistamisessa ei liiemmin oikaista niin vielä parempaa soppaa.

Kasvisten ja voin yhdistelmä syventää kalakeiton makua ja se joskus sipulista tullut kitkeryys on poissa. Nämä kun esikypsennetään tai freesataan voin kanssa niin lohikeitto saa makua.


Savulohta tarvitsee olla riittävästi ja se lisätään aivan keittämisen loppuvaiheessa tai jopa aivan lopuksi keiton päälle.

Savulohta plus 600 g
Fenkoli 1 kpl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Purjoa n. 10 cm siivutettuna
Sipuli 1 kpl
Porkkanoita 3 kpl
Perunoita n. 600 g
Kalalientä 1.2 dl
Kermaa 2 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippureita n. 10 kpl
Suolaa
Voita 2 rkl

Pilko fenkoli, purjo ja sipuli sekä porkkanat.  Lisää voi kattilaan ja lisää kasvikset sekaan.  Kypsennä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.  Lisää fenkolinsiemenet, pippurit ja laakerinlehdet.  Valmista kalaliemi samalla. 2 kuutiota veteen liotettuna.  Lisää kasvisten sekaan.  Kuori perunat tarvittaessa tai pese ja …

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…