Siirry pääsisältöön

Homeäidin päiväkirja - Susanna Makaroff

Homeäidin päiväkirja, Susanna Makaroff - kustantaja BTJ Finland OySusanna Makaroff (VTM), on yrittäjä, viestinnän ja markkinoinnin ammattilainen. Viiden lapsen uusioperheen äiti sekä ”brankkarin” vaimo. 

Perheellä oli yhteinen unelma, asunto merenrannalla Espoossa. Kaikki näytti hyvältä ja arvostetulta alueelta löytyi huoneisto mikä täytti kaikki haaveet, kunnes...

Kirja ottaa lukijan alkuun heti alkusanoista. Kun kaikki asiat voi mennä pieleen käytännössä välittömästi asuntokauppojen jälkeen. Perhe alkoi oireilla melkein välittömästi muuttamisen jälkeen. Tästä alkoi mielestäni ”maanpäällinen helvetti” yhden perheen osalta. 

Homesairaus oli kaupanpäällinen asuntokauppaan. S. Makaroff kirjoittaa päiväkirjamaisesti kaikki käänteet, mitä asuntokaupan, korjaamisen, remontoinnin sekä asioiden selvittämisen aikana tapahtui...

Kirja oli mielestäni välillä kohtuutonta luettavaa. Sain itseni lietsottua pieneen vihaan, ihmisten välinpitämättömyyden ja vääryyden sekä itsekkyyden vuoksi. 

Toisten rahat, käytännössä omaisuus sekä matkan varrella velkaantuminen oli ahdistavaa. Huono rakentaminen sekä remontointi ei auttanut yhtään asiaa. Lisäksi taloyhtiön hallituksen kieroilu, tosiasioiden kiistäminen sekä omaan pussiin pelaaminen, perheen kustannuksella oli kohtuutonta.

Kirja kertoo sitkeydestä, jaksamisesta sekä oikeuden hakemisesta suomessa 2000-luvulla. Lukuisat nykypäivän evakkoretket mitkä perhe joutui kokemaan, löytääkseen sisäilmaltaan terveen  asunnon perheelle. Perheen nuorin poika joutui kasvamaan teini-ikään jopa 9 muuton aikana. 

Kirja on kirjoitettu erittäin helppolukuisesti. Teksti ja seuraavat käänteet pakottavat lukea aina myös seuraavan kappaleen samalla toivoen ja uskoen että jotakin hyvää on tultava eteen välillä. 

Perheen yhteiset Italian matkat päästi välillä allekirjoittaneen hengähtämään, mutta perhettä asiat ei jättänyt rauhaan tietenkään, lomallakaan.

Kirjan lopussa on hometalon homesaneeraukseen sekä homesairauksien tutkimiseen, diagnosointiin ja sisäilma-asioihin liittyviä linkkejä runsaasti. Tärkeitä vinkkejä myös kuinka ja mistä saa ja täytyy hakea apua taloudellisten asioiden järjestymiseksi.

Homeäidin päiväkirja - ytimekkäästi kirjoitettu tositarina kohtuuttomuudesta. 

Kirjaan on varmasti helppo samaistua mikäli hometalo on osunut kohtaloksi. Homesairaudet ovat vakavia asioita joten sisäilmaongelmista uskalletaan puhua onneksi nykyään ääneen. 
Kirja kannattaa lukea myös ennen kun suunnittelet rakentamista, varsinkin korjausrakentamista vanhaan taloon. Vaikeaksi menee löytää ammattitaitoiset rakentajat. Vaikeaksi asian tekee myös töiden ja urakoiden ketjuttaminen sekä lopullisen vastuun rakentamisesta ottavan yrityksen.

Pelottavaa ajatella kuinka nämä sisäilma- sekä homeongelmat kasvavat sekä velkaannuttavat perheitä kenellä on se unelma. Puhumattakaan sairastumisista jotka pahimmillaan lamaavat ihmisen työkyvyttömyyteen ja velkavankeuteen.

Iso kiitos Homeäidin päiväkirja, Susanna Makaroff ja perhe. Valoisempaa tulevaisuutta ja toivon että lopullinen oikeus toteutuu. 

Todella ISO lukusuositus - kirja elävästä elämästä, ikävä kyllä. 


Kommentit

Kiinnostavimmat

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Voita polttoainetta 1000 eurolla

Haluaisitko voittaa polttoainetta 1000 € arvosta?

Kilpailu.fi sivustolla voit osallistua arvontaan ja voittaa lahjakortin.Kilpailuihin osallistuminen on täysin ilmaista etkä sitoudu mihinkään. Kilpailujen palkinnot sponsoroi yhteistyökumppanit, jotka saavat kilpailusta tietoa suomalaisista kuluttajista.Kilpailuihin osallistuminen on nyt ja aina turvallista.Kun osallistut Kilpailu.fi sivustolla arvontaan et saa mitään roskapostia. Vastaamalla muutamaan kyselyyn voit osallistua kilpailuun ja olet mukana arvonnassa.

Chili-mansikkahillo ja porsaalle glaseeraus

Porsaanlihan ja mansikan pyhä liitto, unohtamatta chiliä.
Älkää huolestuko nyt sanasta rasva, koska se on porsaanlihan paras asia.
Rasva pitää lihan "mehevänä" eli helposti syötävänä ja siinä on myös mukana maku. Sen joitakin häiritsevän rasvan saa pois vain leikkaamalla veitsellä.


Porsaan kasslerlihaa tai kyljyksiä (Mallaspossu on kova)
Rawit chiliä 10 g
Mansikoita 500 g
Hillosokeria n. 125 g
Vettä 3-4 rkl

Poista chilistä kanta sekä siemenet ja pilko pieneksi.  Puhdista mansikat ja lisää kattilaan pilkotun chilin kanssa. Lisää myös vesi ja sokeri.  Kuumenna hitaasti ja anna kiehua kaikki noin 10 minuuttia.  Laita grilliin Mallaspossun kassler tai kyljys.  Ripottele myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.  Paista 3 minuuttia/puoli ja voitele chili-mansikkahillolla pinnat ja paista hetki nopeasti voitelun jälkeen ja kääri folioon.  Laita folionyytti sivulämpöön muutaman minuutin ajaksi.
Laita loppu hillo ilmatiiviiseen purkiin.  Hillo hyytyy jääkaapissa noin kuudessa tunnissa.  Hillo s…

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…