Siirry pääsisältöön

Hasselbackan perunat - #aitocheddar juustolla

Hasselbackan perunoilla on pitkä historia perunalisäkkeenä.
Viimepäivinä et ole voinut olla huomaamatta Hasselbackan perunoita koska mitä oudoimmasta syystä on ne joka paikassa. Itse pyrin viimeiseen asti välttämään näitä uusia ruokatrendejä. Vitsi.

Hasselbackan perunat, millilleen viiltoja sekä ruiskorppujauhoa että Jukolan Juuston cheddaria. Siinä on muuten sellainen perunalisäke että morjens.

En ollut koskaan aikaisemmin syönyt, ainakaan tietääkseni Hasselbackan perunoita. Ja eräänä päivänä ne olivat työn alla.

Hasselbackan perunoissa on ideana upea, kaunis ulkonäkö, paljon voita, korppujauhoja sekä kunnollista juustoa. Helppo perunaruoka ja -lisäke. Valmistuu melkein itsestään uunissa.

Hasselbackan perunoiden ulkonäköön ja kypsymiseen vaikuttaa millintarkkat viillot. Viillot vaikuttavat myös makuun. Varaa terävä veitsi ja tarkat mitat sekä herkkä käsi. Viiltojen tarkoitus on nopeuttaa kypsymistä ja voi yhdessä juuston sekä korppujauhon kanssa viimeistelee maun sekä ulkonäön.

Muuten Hasselbackan perunat ovat lähtöisin ruotsista, kuten useammat muutkin hyvät asiat suomessa.

Kylillä puhutaan että Hasselbackan perunat ovat kotoisin Ruotsista ja nimi viittaa perunan kehitelleeseen ravintolakouluun.
Ja vielä mainittakoon että ranskanperunat, perkele syrjäytti ne koska ranskanperunat olivat nopeampi valmistaa.
Hasselbacka ei ole perunalajike vaan nimi tekniikalle, jolla peruna käsitellään. Aivan alun perin nimi tulee Tukholman Djurgårdenin Hasselbacken-ravintolakoululta (ja ravintolalta), jossa perunaa alettiin 1950-luvun tietämillä valmistaa uudella tavalla. Koulun oppilailta Hasselbackan peruna levisi sittemmin ruotsalaisiin ravintoloihin ja myöhemmin myös Suomeen.
Perunoita 1 kg
Suolaa 1 tl
Voita 100 g
Jukolan Juusto #aitocheddar 1 pkt
Ruiskorppujauhoja/ korppujauhoja 1 dl

Kuori perunat tarkasti ja leikkaa viiltoja terävällä veitsellä muutaman millin välein, aina yli puoleenväliin asti.
Aseta viilloitetut perunat uunivuokaan vierekkäin. 
Ripottele suolaa pinnalle. 
Sulata voi ja kaada tasaisesti perunoiden päälle. 
Raasta juusto ja lisää yhdessä korppujauhojen perunoiden päälle.
Paista uunissa, tasalämmöllä, keskitasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia. 
Tarkista kypsyys ja myös että perunat ovat kauniin kullanruskeita.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuut...

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden ...

Pulled Pork pasta

Helppo pastaruoka. Valmistuu nopeasti ja maistuu lihanystäville. Kaupasta saa valmiiksi pulled pork-lihaa kätevässä pakkauksessa tai käytä loput, mikäli olet itse valmistanut. Pulled pork, nyhtöpossu, nyhtöliha , revitty porsaanliha, ylikypsä porsaanliha. Aina sanotaan että sillä rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on tälläkin pasta-aterialla - Pasta pulled pork. Tagliatelle tai vastaavaa pastaa 400 g Pulled pork-lihaa n. 300 g Valkosipulia 4 kynttä Parmesanjuustoa raastettua Korianteria 1 kourallinen Öljyä Mustapippuria Keitä pasta, runsaalla suolalla maustetussa vedessä, melkein kypsäksi.  Kuori ja pilko valkosipulit ja kuullota hetki öljyn kanssa pannulla muutama minuutti.  Lisää liha ja mikäli sinulla on jäänyt kastiketta niin lisää hieman sekaan. Jos käytät ns. marketista ostettua lihaa niin pakkauksesta löytyy. Nosta kattilasta keitinvettä n. 1 - 2 dl sekaan.  Hauduta hetki. Kaada pastan vesi pois lävikön kautta.  Lisää pulled pork-l...

Ruokaisa kanasalaatti basilikakastikkeella

Ohrasuurimot tekevät salaatista täyteläisen. Kun esikypsennetyt ohrasuurimot maustetaan tuoreella basilikalla sekä turkkilaisesta jugurtista valmistetulla kastikkeella sekä sitruunanmehulla saamme ruokaisan salaatin. Kun salaatissa on kaikki kohdallaan niin se näyttää tältä. Jos joku olisi ottanut kunnon kuvan niin se näyttäisi vielä paremmalta. Myllyn Parhaat esikypsennettyjä ohrasuurimoita, basilika-jugurttikastike ja normaalit salaatin raaka-aineet. Lisäksi salaattia, paprikaa, kurkkua, tomaattia ja niin edelleen eli normaali helppo salaatti pilkottuna sekaan. Lopuksi grillataan broileria oikein, pintaan siivutettuna. Ohrasuurimoita 4 dl Vettä 6 dl Suolaa 0.5 tl Turkkilaista jugurttia 2 dl Basilika 1 pnt Sitruunanmehua Suolaa Mustapippuria Jääsalaattia Paprikaa Kurkkua Tomaattia Korianteria Keitä ohrasuurimot kypsäksi ja jäähdytä.  Valmista kastike.  Irrota tuoreesta basilikasta lehdet.  Lisää jugurtti sekä sitruunamehu sekä suola ja pipp...

Perinteinen makkarakastike

Makkarakastike on helppo ja vieläkin herkullisempi ruoka. Kunnolliseen suurustettuun, ruskeaan kastikkeeseen valmistettu makkarakastike on mitä parhautta. Makkarat ruskistetaan ensin kunnolla ja kastikkeen kanssa haudutetaan vielä tunti. Jotakin niin upeaa ruokaa perunamuusin tai aivan keitettyjen perunoiden kanssa. Pitkään haudutettu makkarakastike on "retroruokien" parhaasta päästä. Ai että - perunamuusiin vielä kunnolla maitoa. Tällä annoksella pääsee Nairobiin ja takaisin, juosten. Jauhoista makkaraa, HK:n sininen on loistava n. 600 g Sipuli 1 kpl Voita 1 rkl Suolaa Mustapippuria Kastike: Voita 3 rkl Vehnäjauhoja 3 rkl Sinappia 1 rkl Vettä 7-8 dl   Pilko makkarat peukalonpään kokoisiksi lohkoiksi.  Ruskista kunnolla hetki voin kanssa pannulla.  Lisää silputtu sipuli sekaan ja paista molempia sekoittaen hetki.  Mausta suolalla ja mustapippurilla. Valmista kastike lisäämällä voi pannulle. K un voi kiehuu lisää jauhot ja sekoita koko ...