Siirry pääsisältöön

Onnistunut pullataikina ja pullat

Voisitko kuvitella jotakin parempaa kuin uunituore pulla ja kylmä maito.

Aina voi kuvitella.. Kannattaa joskus kokeilla valmistaa pullataikina niin että varmasti onnistut ja saat kuohkeat "nisut" nautittavaksi.

Ja ihan pienenä kuriosiittina mainitsen, tämä pullaohje on sen  Koko Suomi leipoo tuomarin, Mika Parviaisen ohje. Mikäli ette onnistu niin kivittäkää hänet. Itse olen vain sanansaattaja ja testaaja.

Tässä on mennyt kaikki muu "persiilleen" paitsi voisilmäpullat. Tarkoitan nyt tuota kuvan valoitusta. 

Fazerin vihreät kuulat uppoavat hienosti onnistuneeseen kunnolla kohonneeseen pullaan.

Maitoa 5 dl
Hiivaa 50 g
Kananmuna 1 kpl
Sokeria 1.5 - 2 dl
Kardemummaa 1 rkl
Vehnäjauhoja noin 1 kg ( 15-16 dl)
Voita tai margariinia 150 g
Voiteluun ja koristeeksi
Kananmuna 1 kpl
Sokeria
Mantelijauhoja

Ota tarvittavat raaka-aineet huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen leipomista. 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekä liuota hiiva kunnolla sekaan. 
Lisää muna, sokeri ja mausteet kunnolla sekoittaen. 
Lisää jauhoja vähitellen ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsillä alustaen. 
Jätä muutama desilitra jauhoja talteen ja lisää vasta alustamisen loppuvaiheessa. 
Lisää taikinaan pehmeä rasva ja jauhoja tarpeen mukaan. 
Kunnolla alustettu taikina on pehmeä ja kimmoisa sekä irtoaa hyvin käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikina puhtaalla liinalla ja anna sen kohota, lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. 
Hiero, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja anna levätä vielä noin 10 minuuttia. 
Leivo taikina pieniksi pulliksi. 
Nosta pullat leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia. 
Hyvin kohonnut pullataikina on pehmeä ja siihen jää sormella painaessa kuoppa. 
Voitele leivonnaiset munalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelijauhetta. 
Mikäli haluat voisilmäpullia niin paina sormella syvä monttu. 
Lisää sokeria 1 tl ja vehnäjauhoja 0.5 tl monttuun. 
Jos taas haluat "hipostella" vihreillä kuulilla niin tunge se sinne taikinaan. 
Paista pullat 220 asteessa noin 10-12 minuuttia keskitasolla. 
Jäähdytä hetki leivinliinan alla. 
Nauti kylmän, ehdottomasti kylmän maidon kanssa.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden

Porsaan potkaa ja Puikula-lohkoperunat

Porsaan potka on todella hyvä lihanosa luonnollisesti porsaasta. Potka vaatii pitkän hauduttamisen mutta samalla se tekee valmistamisesta erittäin helppoa. Potka mausteliemeen ja uuniin matalahkoon lämpöön. Muista välillä valella nesteellä. Yksinkertainen on kaunista. Tässä on kunnon ruokaa bissen kanssa nautittavaksi. Haudutettua, mureaa porsaan potkaa ja Laipn puikulasta lohkoperunat. Porsaan potka laitetaan siis nahkoineen päivineen. Nahkasta sen verran että se poistetaan lopuksi, mutta suojaa rasvaa ja lihaa paistamisen aikana. Sisältä tulee ylimureaa, helposti syötävää aitoa lihaa. Porsaan potka on helppo maustaa rub-mausteseoksella. Ei kun uuniin matalalle lämmölle pitkäksi aikaa. Valmistin todella helpon kaavan mukaan ja puikulaperunoista tei lohkoperunat kaveriksi. Kastikkeeksi lorautin lihan päälle lautaselle vielä BBQ-soossia. Ai että! Porsaan potka n. 2 kg ( Mallaspossu ) Vettä 4-5 dl Poppamies rub-maustetta 5 rkl  Kuivaa potka ja laita uunivuokaan. 

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti. Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie. Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti. Perinneruokaresepti Ylä-Savosta. Mykyrokka tai Mykykeitto - herkullisella aterialla on monta nimeä. Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg Maksaa n. 150 g Munuaista n. 100 g Puruna 500 g lohkottuna Suolaa n. 2 tl Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl Mykytaikina Voita 125 g Sipuli 1 kpl Verta 0.5 l Suolaa Vehnäjauhoja n. 50 g Ohrajauhoja n. 650 g Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia. Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi. Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon.  Huomaa että taikinan pitää o

Raikas limerisotto

Limerisotto on sellaisenaan hieno, raikas risotto. Suosittelen kokeilemaan lampaanlihan kanssa. Raikas limerisotto sopii esimerkiksi broileri- tai lammasruokien kanssa. Risottoriisiä n. 4 dl Kasvislientä n. 7 dl Valkosipulinkynsiä 3 kpl Sipuli 1 kpl Öljyä n. 1 rkl Lime 2 kpl Suolaa Mustapippuria Valkoviiniä 1 dl Minttua 1 pnt Yrtti tuorejuustoa ( n. 2 rkl ) #Valio Pilko valkosipulinkynnet ja sipuli.  Valmista kasvisliemi. Laita 1 kasvisliemikuutio, seitsemään desilitraan vettä.  Kaada öljy syvään kasariin ja kuumenna. Kuullota sipulit ja lisää noin 2 dl risottoriisiä sekä valkoviini.  Lisää loput riisit ja kasvisliemi ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.  Kunnes kaikki riisit on "semikypsiä", lisää hieman nestettä ja tuorejuusto.  Raasta limenkuoret ja purista riisin joukkoon yhden limenmehu sekaan.  Pilko minttu aivan pieneksi.  Sekoita kunnolla ja mausta suolalla ja pippurilla.  Nosta risotto lautaselle ja ripottele limen kuorta pääl