Siirry pääsisältöön

Onnistunut pullataikina ja pullat

Voisitko kuvitella jotakin parempaa kuin uunituore pulla ja kylmä maito.

Aina voi kuvitella.. Kannattaa joskus kokeilla valmistaa pullataikina niin että varmasti onnistut ja saat kuohkeat "nisut" nautittavaksi.

Ja ihan pienenä kuriosiittina mainitsen, tämä pullaohje on sen  Koko Suomi leipoo tuomarin, Mika Parviaisen ohje. Mikäli ette onnistu niin kivittäkää hänet. Itse olen vain sanansaattaja ja testaaja.

Tässä on mennyt kaikki muu "persiilleen" paitsi voisilmäpullat. Tarkoitan nyt tuota kuvan valoitusta. 

Fazerin vihreät kuulat uppoavat hienosti onnistuneeseen kunnolla kohonneeseen pullaan.

Maitoa 5 dl
Hiivaa 50 g
Kananmuna 1 kpl
Sokeria 1.5 - 2 dl
Kardemummaa 1 rkl
Vehnäjauhoja noin 1 kg ( 15-16 dl)
Voita tai margariinia 150 g
Voiteluun ja koristeeksi
Kananmuna 1 kpl
Sokeria
Mantelijauhoja

Ota tarvittavat raaka-aineet huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen leipomista. 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekä liuota hiiva kunnolla sekaan. 
Lisää muna, sokeri ja mausteet kunnolla sekoittaen. 
Lisää jauhoja vähitellen ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsillä alustaen. 
Jätä muutama desilitra jauhoja talteen ja lisää vasta alustamisen loppuvaiheessa. 
Lisää taikinaan pehmeä rasva ja jauhoja tarpeen mukaan. 
Kunnolla alustettu taikina on pehmeä ja kimmoisa sekä irtoaa hyvin käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikina puhtaalla liinalla ja anna sen kohota, lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. 
Hiero, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja anna levätä vielä noin 10 minuuttia. 
Leivo taikina pieniksi pulliksi. 
Nosta pullat leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia. 
Hyvin kohonnut pullataikina on pehmeä ja siihen jää sormella painaessa kuoppa. 
Voitele leivonnaiset munalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelijauhetta. 
Mikäli haluat voisilmäpullia niin paina sormella syvä monttu. 
Lisää sokeria 1 tl ja vehnäjauhoja 0.5 tl monttuun. 
Jos taas haluat "hipostella" vihreillä kuulilla niin tunge se sinne taikinaan. 
Paista pullat 220 asteessa noin 10-12 minuuttia keskitasolla. 
Jäähdytä hetki leivinliinan alla. 
Nauti kylmän, ehdottomasti kylmän maidon kanssa.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Chili-mansikkahillo ja porsaalle glaseeraus

Porsaanlihan ja mansikan pyhä liitto, unohtamatta chiliä.
Älkää huolestuko nyt sanasta rasva, koska se on porsaanlihan paras asia.
Rasva pitää lihan "mehevänä" eli helposti syötävänä ja siinä on myös mukana maku. Sen joitakin häiritsevän rasvan saa pois vain leikkaamalla veitsellä.


Porsaan kasslerlihaa tai kyljyksiä (Mallaspossu on kova)
Rawit chiliä 10 g
Mansikoita 500 g
Hillosokeria n. 125 g
Vettä 3-4 rkl

Poista chilistä kanta sekä siemenet ja pilko pieneksi.  Puhdista mansikat ja lisää kattilaan pilkotun chilin kanssa. Lisää myös vesi ja sokeri.  Kuumenna hitaasti ja anna kiehua kaikki noin 10 minuuttia.  Laita grilliin Mallaspossun kassler tai kyljys.  Ripottele myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.  Paista 3 minuuttia/puoli ja voitele chili-mansikkahillolla pinnat ja paista hetki nopeasti voitelun jälkeen ja kääri folioon.  Laita folionyytti sivulämpöön muutaman minuutin ajaksi.
Laita loppu hillo ilmatiiviiseen purkiin.  Hillo hyytyy jääkaapissa noin kuudessa tunnissa.  Hillo s…

Mutti-soosi pastaan - legenda

Henri Alenin mutti-soosi eli tomaattikastike sai vuonna 2014 hyllyt tyhjäksi.
Nopeasti aika kuluu mutta legendat jäävät elämään. Mutti-soosi vaatii hieman aikaa, mutta se on todellakin kaikki sen arvoista. Pastaan sopii jäätävän hyvin.


Mutti Polpa tomaattimurska 1 tlk
Sipuli 1 kpl (pieni)
Valkosipulinkynsiä 2 kpl
Öljyä sipulien kuullottamiseen
Oliiviöljyä n. 0.5 dl
Vettä 2 dl
Sokeria 0.5 tl
Punaviiniä 0.5 dl
Appelsiinin kuorta
(basilikaa, oreganoa, chiliä tai timjamia)

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota noin 10 minuuttia, matalalla lämmöllä öljyssä. Pitkään kuulottamalla syntyy makeus muttisoosiin. Älä ruskista.
Lisää sokeri ja puolet Mutti-tölkistä. 
Hauduttele pienellä lämmöllä noin 10 minuuuttia.  Lisää loppu tomaattimurska sekä vettä 2 dl. Hauduta samalla sekoittaen.
Pidä kastike poreilevana, lisää punaviini ja hauduta jälleen n. 15 minuuttia sekoitellen.
Kun kastike alkaa olemaan sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria sekä mausta yrtillä. 
Lisää kaksi reilua palaa appelsii…

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.


Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.


Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykk…

Raikas, sitruunainen kuusenkerkkäjuoma

Kuusenkerkkäjuoma on raikas, hieman sitruunainen juhlava janonsammuttaja.
Sopii hyvin myös alkoholittomaksi vaihtoehdoksi "kilistelyyn" juhlissa. Nyt kuusenkerkät parhaimmillaan poimittavaksi.


Muistathan että on kysyttävä lupa maanomistajalta kerkkiä poimittaessa. Kannattaa valmistaa kerralla isompi erä. Kuusenkerkät ovat myös todellista superfoodia. Wikipedia lainaus.

Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty lisäämään virtsaneritystä, hoitamaan kihtiä, reumaa, keripukkia, sappivaivoja ja vatsavaivoja, kuten liikahappoisuutta. Kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, joiden väitetään vähentävän kehon tulehdustilaa ja edistävän liman, hien ja sapen eritystä. Kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja.
2 litraa kuusenkerkkiä. Huuhtele kuusenkerkät kunnolla.  Lisää kuusenkerkät 4:ään litraan kylmää vettä.  Kaada 25 g sitruunahappoa kulhoon ja sekoita.  Lohko 2 sitruunaa sekaan.  Laita kattilaan kansi tai kelmu ja laita jääkaappiin 2 vrk:n ajaksi. 

Oletko se oikeasti sinä - grillimaisteri

Grillimaisteri on Lidl:in järjestämä tapahtuma.
Radio Nova on vahvasti mukana kierueella. Grillimaisteri kilpailussa, todella kuumien grillien kanssa ihmiset laittavat parastaan 10 000 € pääpalkinnosta ja tittelistä vuoden 2018 Grillimaisteri. Se voit olla myös juuri sinä.


Miksi nyt "hehkutan" tätä tapahtumaa? Vastaus - siellä on hyvä fiilis ja voit etsiä sekä saat laittaa luovuuttasi peliin, oikein kunnolla.

Olin mukana vuonna 2017, Lahden osakilpailussa.

Tuomaristossa oli itse Bradi, Meri-Tuuli Vantsi (ent. Lindström) ja Novan Anssi "hehkulamppu" Honkanen.  Anssi myös juonsi tapahtuman. Siellä oli makkaraa ja musiikkia yleisölle. Hyviä esiintyjiä ja kaikille ohjelmaa.

Itse kilpailu on todella haastava. Et yhtään tiedä mitä tulee eteen. Raaka-aineista ja itse grillattavista tuotteista ei anneta mitään tietoa, voit vain arvailla. Siellä pääset oikeasti laittamaan pienen ajan sisään parastasi.

Grillimaisteri-kilpailussa on kuitenkin se hyvä asia. Pienellä "kikka…