Siirry pääsisältöön

Onnistunut pullataikina ja pullat

Voisitko kuvitella jotakin parempaa kuin uunituore pulla ja kylmä maito.

Aina voi kuvitella.. Kannattaa joskus kokeilla valmistaa pullataikina niin että varmasti onnistut ja saat kuohkeat "nisut" nautittavaksi.

Ja ihan pienenä kuriosiittina mainitsen, tämä pullaohje on sen  Koko Suomi leipoo tuomarin, Mika Parviaisen ohje. Mikäli ette onnistu niin kivittäkää hänet. Itse olen vain sanansaattaja ja testaaja.

Tässä on mennyt kaikki muu "persiilleen" paitsi voisilmäpullat. Tarkoitan nyt tuota kuvan valoitusta. 

Fazerin vihreät kuulat uppoavat hienosti onnistuneeseen kunnolla kohonneeseen pullaan.

Maitoa 5 dl
Hiivaa 50 g
Kananmuna 1 kpl
Sokeria 1.5 - 2 dl
Kardemummaa 1 rkl
Vehnäjauhoja noin 1 kg ( 15-16 dl)
Voita tai margariinia 150 g
Voiteluun ja koristeeksi
Kananmuna 1 kpl
Sokeria
Mantelijauhoja

Ota tarvittavat raaka-aineet huoneenlämpöön noin 2 tuntia ennen leipomista. 
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna sekä liuota hiiva kunnolla sekaan. 
Lisää muna, sokeri ja mausteet kunnolla sekoittaen. 
Lisää jauhoja vähitellen ensin puuhaarukalla sekoittaen ja lopuksi käsillä alustaen. 
Jätä muutama desilitra jauhoja talteen ja lisää vasta alustamisen loppuvaiheessa. 
Lisää taikinaan pehmeä rasva ja jauhoja tarpeen mukaan. 
Kunnolla alustettu taikina on pehmeä ja kimmoisa sekä irtoaa hyvin käsistä ja kulhon reunoista. Peitä taikina puhtaalla liinalla ja anna sen kohota, lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin kaksinkertaiseksi. 
Hiero, vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja anna levätä vielä noin 10 minuuttia. 
Leivo taikina pieniksi pulliksi. 
Nosta pullat leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia. 
Hyvin kohonnut pullataikina on pehmeä ja siihen jää sormella painaessa kuoppa. 
Voitele leivonnaiset munalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelijauhetta. 
Mikäli haluat voisilmäpullia niin paina sormella syvä monttu. 
Lisää sokeria 1 tl ja vehnäjauhoja 0.5 tl monttuun. 
Jos taas haluat "hipostella" vihreillä kuulilla niin tunge se sinne taikinaan. 
Paista pullat 220 asteessa noin 10-12 minuuttia keskitasolla. 
Jäähdytä hetki leivinliinan alla. 
Nauti kylmän, ehdottomasti kylmän maidon kanssa.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuut...

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden ...

Pulled Pork pasta

Helppo pastaruoka. Valmistuu nopeasti ja maistuu lihanystäville. Kaupasta saa valmiiksi pulled pork-lihaa kätevässä pakkauksessa tai käytä loput, mikäli olet itse valmistanut. Pulled pork, nyhtöpossu, nyhtöliha , revitty porsaanliha, ylikypsä porsaanliha. Aina sanotaan että sillä rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on tälläkin pasta-aterialla - Pasta pulled pork. Tagliatelle tai vastaavaa pastaa 400 g Pulled pork-lihaa n. 300 g Valkosipulia 4 kynttä Parmesanjuustoa raastettua Korianteria 1 kourallinen Öljyä Mustapippuria Keitä pasta, runsaalla suolalla maustetussa vedessä, melkein kypsäksi.  Kuori ja pilko valkosipulit ja kuullota hetki öljyn kanssa pannulla muutama minuutti.  Lisää liha ja mikäli sinulla on jäänyt kastiketta niin lisää hieman sekaan. Jos käytät ns. marketista ostettua lihaa niin pakkauksesta löytyy. Nosta kattilasta keitinvettä n. 1 - 2 dl sekaan.  Hauduta hetki. Kaada pastan vesi pois lävikön kautta.  Lisää pulled pork-l...

Savulohisalaatti

Savulohisalaatti joka on helppo ja erittäin ruokaisa. Savulohisalaatti on riisiä, katkarapua, kananmunaa ja tärkeimpänä mahtava maku. Tämän salaatin jälkeen ei jää nälkä. Helppo salaatti ja mieletön maku. Savulohisalaatti riisillä täyttää isommankin vatsan. Savulohta 300 g Riisiä 3 dl Punasipuli 1 kpl Herne-maissi-paprika 1 pss Katkarapuja 200 g Kananmunia 3 kpl Suolaa Mustapippuria Sitruunanmehua Keitä riisit kypsäksi ja jäähdytä kunnolla. Pilko punasipuli sekä lohi pieneksi.  Sulata herne-maissi-paprika ja katkaravut kunnolla.  Keitä kananmunat kypsiksi ja survo haarukalla pieneksi.  Laita kaikki kulhoon ja sekoita kunnolla keskenään.  Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. 

Ruokaisa kanasalaatti basilikakastikkeella

Ohrasuurimot tekevät salaatista täyteläisen. Kun esikypsennetyt ohrasuurimot maustetaan tuoreella basilikalla sekä turkkilaisesta jugurtista valmistetulla kastikkeella sekä sitruunanmehulla saamme ruokaisan salaatin. Kun salaatissa on kaikki kohdallaan niin se näyttää tältä. Jos joku olisi ottanut kunnon kuvan niin se näyttäisi vielä paremmalta. Myllyn Parhaat esikypsennettyjä ohrasuurimoita, basilika-jugurttikastike ja normaalit salaatin raaka-aineet. Lisäksi salaattia, paprikaa, kurkkua, tomaattia ja niin edelleen eli normaali helppo salaatti pilkottuna sekaan. Lopuksi grillataan broileria oikein, pintaan siivutettuna. Ohrasuurimoita 4 dl Vettä 6 dl Suolaa 0.5 tl Turkkilaista jugurttia 2 dl Basilika 1 pnt Sitruunanmehua Suolaa Mustapippuria Jääsalaattia Paprikaa Kurkkua Tomaattia Korianteria Keitä ohrasuurimot kypsäksi ja jäähdytä.  Valmista kastike.  Irrota tuoreesta basilikasta lehdet.  Lisää jugurtti sekä sitruunamehu sekä suola ja pipp...