Siirry pääsisältöön

Sitruunahyve

Tässä on aito barokkiresepti -
Laukon kartanon linnanrouvan sitruunahyve.

Yksinkertainen ja jopa ravitseva jälkiruoka. Voidaan nauttia lusikalla tai juomalla suoraan hienosta lasista.

Laukon kartanon linnanrouvan sitruunahyve on raikas juoma tai se parempi jälkiruoka.

Miksi ravitseva - uusimpien ruokatutkimusten mukaan kananmunan syönti on terveellistä.

Proteiinipitoisuus on kohdillaan eikä niissä ole mukana haitallisia rasvoja. Pitää nälän loitolla joten selkeästi laihduttajan tai kuntoilijan herkku. Mikä paras palautusjuoma - valkoviiniä ja kanamunia.

Keltuaista 3 kpl
Kananmuna 1 kpl
Sokeria 1 dl
Sitruunanmehua 1 dl
Sitruunankuorta raastettuna n. 0.5 rkl
Valkoviiniä 1 dl

Kypsennä vesihauteen avulla, samalla vatkaten keltuaiset, kananmuna sekä sokeri.
Vinkki: kannattaa käyttää sähkövatkaita.
Lisää joukkoon sitruunanmehu, valkoviini ja sitruunankuoriraaste.
Jäähdytä kylmässä vedessä voimakkaasti vatkaten.
Kaada johonkin upeaan lasiin ja nauti.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden

Porsaan potkaa ja Puikula-lohkoperunat

Porsaan potka on todella hyvä lihanosa luonnollisesti porsaasta. Potka vaatii pitkän hauduttamisen mutta samalla se tekee valmistamisesta erittäin helppoa. Potka mausteliemeen ja uuniin matalahkoon lämpöön. Muista välillä valella nesteellä. Yksinkertainen on kaunista. Tässä on kunnon ruokaa bissen kanssa nautittavaksi. Haudutettua, mureaa porsaan potkaa ja Laipn puikulasta lohkoperunat. Porsaan potka laitetaan siis nahkoineen päivineen. Nahkasta sen verran että se poistetaan lopuksi, mutta suojaa rasvaa ja lihaa paistamisen aikana. Sisältä tulee ylimureaa, helposti syötävää aitoa lihaa. Porsaan potka on helppo maustaa rub-mausteseoksella. Ei kun uuniin matalalle lämmölle pitkäksi aikaa. Valmistin todella helpon kaavan mukaan ja puikulaperunoista tei lohkoperunat kaveriksi. Kastikkeeksi lorautin lihan päälle lautaselle vielä BBQ-soossia. Ai että! Porsaan potka n. 2 kg ( Mallaspossu ) Vettä 4-5 dl Poppamies rub-maustetta 5 rkl  Kuivaa potka ja laita uunivuokaan. 

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti. Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie. Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti. Perinneruokaresepti Ylä-Savosta. Mykyrokka tai Mykykeitto - herkullisella aterialla on monta nimeä. Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg Maksaa n. 150 g Munuaista n. 100 g Puruna 500 g lohkottuna Suolaa n. 2 tl Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl Mykytaikina Voita 125 g Sipuli 1 kpl Verta 0.5 l Suolaa Vehnäjauhoja n. 50 g Ohrajauhoja n. 650 g Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia. Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi. Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon.  Huomaa että taikinan pitää o

Raikas limerisotto

Limerisotto on sellaisenaan hieno, raikas risotto. Suosittelen kokeilemaan lampaanlihan kanssa. Raikas limerisotto sopii esimerkiksi broileri- tai lammasruokien kanssa. Risottoriisiä n. 4 dl Kasvislientä n. 7 dl Valkosipulinkynsiä 3 kpl Sipuli 1 kpl Öljyä n. 1 rkl Lime 2 kpl Suolaa Mustapippuria Valkoviiniä 1 dl Minttua 1 pnt Yrtti tuorejuustoa ( n. 2 rkl ) #Valio Pilko valkosipulinkynnet ja sipuli.  Valmista kasvisliemi. Laita 1 kasvisliemikuutio, seitsemään desilitraan vettä.  Kaada öljy syvään kasariin ja kuumenna. Kuullota sipulit ja lisää noin 2 dl risottoriisiä sekä valkoviini.  Lisää loput riisit ja kasvisliemi ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.  Kunnes kaikki riisit on "semikypsiä", lisää hieman nestettä ja tuorejuusto.  Raasta limenkuoret ja purista riisin joukkoon yhden limenmehu sekaan.  Pilko minttu aivan pieneksi.  Sekoita kunnolla ja mausta suolalla ja pippurilla.  Nosta risotto lautaselle ja ripottele limen kuorta pääl