Siirry pääsisältöön

Pasta carbonara

Pasta carbonara on pastaklassikko.
Carbonara valmistuu nopeasti ja pekoni, kerma sekä kunnollinen parmesanjuusto tekee pastasta mielettömän herkullista. Pastaresepti yllättää helppoudellaan.

Valmistaminen on nopeaa ja helppoa. Keitä, paista ja sekoita. Sekä mausta.

Pasta carbonara on yksi pastaruokien klassikko.

Pekonia 2 pkt (280 g)
Kananmuna 3 kpl
Kermaa 1 dl
Parmesanjuustoa 1 dl
Suolaa
Mustapippuria
Spagettia 500 g

Leikkaa pekoni ohuiksi siivuiksi ja paista pannulla, kunnolla rasvat pois. 
Vatkaa munat rikki ja lisää suolaa, mustapippuria sekä parmesanraastetta sekaan. 
Kunnes spagetti on melkein kypsää kaada vesi pois ja pidä liedellä pieni lämpö ja laita kattilaan spaghetit. 
Lisää kastike joukkoon ja nostele kaikki kunnolla sekaisin. 
Maistele ja mausta parmesanraasteella ja persiljalla.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Chili-mansikkahillo ja porsaalle glaseeraus

Porsaanlihan ja mansikan pyhä liitto, unohtamatta chiliä.
Älkää huolestuko nyt sanasta rasva, koska se on porsaanlihan paras asia.
Rasva pitää lihan "mehevänä" eli helposti syötävänä ja siinä on myös mukana maku. Sen joitakin häiritsevän rasvan saa pois vain leikkaamalla veitsellä.


Porsaan kasslerlihaa tai kyljyksiä (Mallaspossu on kova)
Rawit chiliä 10 g
Mansikoita 500 g
Hillosokeria n. 125 g
Vettä 3-4 rkl

Poista chilistä kanta sekä siemenet ja pilko pieneksi.  Puhdista mansikat ja lisää kattilaan pilkotun chilin kanssa. Lisää myös vesi ja sokeri.  Kuumenna hitaasti ja anna kiehua kaikki noin 10 minuuttia.  Laita grilliin Mallaspossun kassler tai kyljys.  Ripottele myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.  Paista 3 minuuttia/puoli ja voitele chili-mansikkahillolla pinnat ja paista hetki nopeasti voitelun jälkeen ja kääri folioon.  Laita folionyytti sivulämpöön muutaman minuutin ajaksi.
Laita loppu hillo ilmatiiviiseen purkiin.  Hillo hyytyy jääkaapissa noin kuudessa tunnissa.  Hillo s…

Mutti-soosi pastaan - legenda

Henri Alenin mutti-soosi eli tomaattikastike sai vuonna 2014 hyllyt tyhjäksi.
Nopeasti aika kuluu mutta legendat jäävät elämään. Mutti-soosi vaatii hieman aikaa, mutta se on todellakin kaikki sen arvoista. Pastaan sopii jäätävän hyvin.


Mutti Polpa tomaattimurska 1 tlk
Sipuli 1 kpl (pieni)
Valkosipulinkynsiä 2 kpl
Öljyä sipulien kuullottamiseen
Oliiviöljyä n. 0.5 dl
Vettä 2 dl
Sokeria 0.5 tl
Punaviiniä 0.5 dl
Appelsiinin kuorta
(basilikaa, oreganoa, chiliä tai timjamia)

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota noin 10 minuuttia, matalalla lämmöllä öljyssä. Pitkään kuulottamalla syntyy makeus muttisoosiin. Älä ruskista.
Lisää sokeri ja puolet Mutti-tölkistä. 
Hauduttele pienellä lämmöllä noin 10 minuuuttia.  Lisää loppu tomaattimurska sekä vettä 2 dl. Hauduta samalla sekoittaen.
Pidä kastike poreilevana, lisää punaviini ja hauduta jälleen n. 15 minuuttia sekoitellen.
Kun kastike alkaa olemaan sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria sekä mausta yrtillä. 
Lisää kaksi reilua palaa appelsii…

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.


Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.


Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykk…

Raikas, sitruunainen kuusenkerkkäjuoma

Kuusenkerkkäjuoma on raikas, hieman sitruunainen juhlava janonsammuttaja.
Sopii hyvin myös alkoholittomaksi vaihtoehdoksi "kilistelyyn" juhlissa. Nyt kuusenkerkät parhaimmillaan poimittavaksi.


Muistathan että on kysyttävä lupa maanomistajalta kerkkiä poimittaessa. Kannattaa valmistaa kerralla isompi erä. Kuusenkerkät ovat myös todellista superfoodia. Wikipedia lainaus.

Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty lisäämään virtsaneritystä, hoitamaan kihtiä, reumaa, keripukkia, sappivaivoja ja vatsavaivoja, kuten liikahappoisuutta. Kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, joiden väitetään vähentävän kehon tulehdustilaa ja edistävän liman, hien ja sapen eritystä. Kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja.
2 litraa kuusenkerkkiä. Huuhtele kuusenkerkät kunnolla.  Lisää kuusenkerkät 4:ään litraan kylmää vettä.  Kaada 25 g sitruunahappoa kulhoon ja sekoita.  Lohko 2 sitruunaa sekaan.  Laita kattilaan kansi tai kelmu ja laita jääkaappiin 2 vrk:n ajaksi. 

Oletko se oikeasti sinä - grillimaisteri

Grillimaisteri on Lidl:in järjestämä tapahtuma.
Radio Nova on vahvasti mukana kierueella. Grillimaisteri kilpailussa, todella kuumien grillien kanssa ihmiset laittavat parastaan 10 000 € pääpalkinnosta ja tittelistä vuoden 2018 Grillimaisteri. Se voit olla myös juuri sinä.


Miksi nyt "hehkutan" tätä tapahtumaa? Vastaus - siellä on hyvä fiilis ja voit etsiä sekä saat laittaa luovuuttasi peliin, oikein kunnolla.

Olin mukana vuonna 2017, Lahden osakilpailussa.

Tuomaristossa oli itse Bradi, Meri-Tuuli Vantsi (ent. Lindström) ja Novan Anssi "hehkulamppu" Honkanen.  Anssi myös juonsi tapahtuman. Siellä oli makkaraa ja musiikkia yleisölle. Hyviä esiintyjiä ja kaikille ohjelmaa.

Itse kilpailu on todella haastava. Et yhtään tiedä mitä tulee eteen. Raaka-aineista ja itse grillattavista tuotteista ei anneta mitään tietoa, voit vain arvailla. Siellä pääset oikeasti laittamaan pienen ajan sisään parastasi.

Grillimaisteri-kilpailussa on kuitenkin se hyvä asia. Pienellä "kikka…