Siirry pääsisältöön

Kantarellirisotto

Kantarellirisotto on sellaista satokauden herkkua että tartu kiinni.
Tässä on yksi herkullinen kantarelliresepti.
Sama risottoresepti kelpaa hyvin myös muille sienille - suppilovahvero, tatti esimerkiksi.

Kanttarellirisotto vie järjen hetkeksi. Kokeile sienikauden herkkua.

Suppilovahveroita n. 300 g tai muita sieniä
Sipuli 1 kpl
Voita 2 rkl
Valkoviiniä 1 dl
Vettä n. 8 dl
Kasvisliemikuutioita 2
Risottoriisiä n. 4 dl
Rucola-pesto tuorejuustoa n. 100 g (Apetina)

Valmista kasvisliemi lisäämällä 2 kasvisliemikuutiota, kahdeksaan dl:ään kiehuvaa vettä. 
Pilko sipuli ja kuullota voin kanssa. 
Lisää sekaan puhdistetut, huudellut ja pilkotut kantarellit/sienet. 
Lisää valkoviini sekaan ja desilitra riisiä. 
Kun riisit on imeytynyt nesteen sekaan lisää loput kasvisliemestä ja riisit. 
Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. 
Lisää lopuksi hieman suolaa tarvittaessa ja sekä Apetina rucola-pesto tuorejuustoa noin 100 grammaa. 
Sekoita varovasti puukauhalla ja kunnes juusto on sulanut, asettele tarjolle.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Pyttipannu eli "spydäri"

Pyttipannu, spydäri on hävikistä herkuksi ruokaa parhaimmillaan. Periaatteessa pyttipannun reseptiikkaan kuuluu kolme ainesosaa. Makkaraa, kananmunaa ja perunoita. Ja ulkopuolella periaatteiden vielä sipulia sekä voita paistamiseen. Pyttipannu on helppoa valmistaa ja sinne voi "tuupata" mitä vain sekaan. Mielummin lihaa sekä perunaa. Pyttipannun kanssa et voi epäonnistua, muuten kuin nukahtamalla lieden ääreen. Älä siis valmista pyttipannua ravintolasta tullessa, pilkun jälkeen. Miksi piti mainita tuo hävikistä herkuksi? Koska aina keität perunoita liikaa ja et saa niistä enään siemenperunoita. Lisäksi makkaran tilalle käy mikä tahansa liha jos jää tähteeksi. Perunoita 500 g Sipuli 1 kpl Makkaraa 400 g Kananmunia 3-4 kpl Suolaa Mustapippuria Voita paistamiseen Keitä perunat "semi" kypsäksi. Tai käytä ylijääneet. Kuori ja pilko kohtalaisen isoiksi paloiksi.  Pilko sipuli ja makkara muutaman sentin paloiksi. Paista kananmunat. Laita pannulle v...

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuut...

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden ...

Avokado-granaattiomenasalaatti

Avokadoa, granaattiomenaa ja raikasta jääsalaattia. Maustetaan ihanalla hunaja-sitruunavinaigretellä. Saisiko olla vielä jotakin muuta... Avokado, granaattiomenan siemenet ja raikas tuore jääsalaatti. Päälle ripotellaan hunaja-sitruuna vinaigrettea. Avokadoa 2 kpl Jääsalaattia 1 pnt Granaattiomena 1 kpl Hunajaa 1 rkl Sitruunanmehua  2-3 rkl Oliiviöljyä 1 dl Valkoista balsamicoa 2 rkl Suolaa Mustapippuria Pilko jääsalaatti aivan silpuksi ja nosta astiaan.  Valmista vinaigretti. Yhdistä öljy, sitruunanmehu, balsamico, hunaja sekä suolaa ja pippuria. Sekoita kaikki kunnolla.  Poista granaattiomenan siemenet. Ripottele kauttaaltaan salaatin päälle.  Kaada vinaigrette tasaisesti päälle.  Halkaise avokado ja poista kivi.  Irrota lusikalla pieniä lohkoja tasaisesti salaatin päälle.

Porsaan potkaa ja Puikula-lohkoperunat

Porsaan potka on todella hyvä lihanosa luonnollisesti porsaasta. Potka vaatii pitkän hauduttamisen mutta samalla se tekee valmistamisesta erittäin helppoa. Potka mausteliemeen ja uuniin matalahkoon lämpöön. Muista välillä valella nesteellä. Yksinkertainen on kaunista. Tässä on kunnon ruokaa bissen kanssa nautittavaksi. Haudutettua, mureaa porsaan potkaa ja Laipn puikulasta lohkoperunat. Porsaan potka laitetaan siis nahkoineen päivineen. Nahkasta sen verran että se poistetaan lopuksi, mutta suojaa rasvaa ja lihaa paistamisen aikana. Sisältä tulee ylimureaa, helposti syötävää aitoa lihaa. Porsaan potka on helppo maustaa rub-mausteseoksella. Ei kun uuniin matalalle lämmölle pitkäksi aikaa. Valmistin todella helpon kaavan mukaan ja puikulaperunoista tei lohkoperunat kaveriksi. Kastikkeeksi lorautin lihan päälle lautaselle vielä BBQ-soossia. Ai että! Porsaan potka n. 2 kg ( Mallaspossu ) Vettä 4-5 dl Poppamies rub-maustetta 5 rkl  Kuivaa potka ja laita uunivuokaa...