Siirry pääsisältöön

Joulunkinkku - paisto-ohjeet ja flambeeraus

Joulukinkku mysteerit - onnistu kinkun kanssa

Kinkun oikea paistolämpötila, täydellinen kinkun kuorrutus. Sinappikuorrutus, korppu- vai ruisjauhoilla. Ylikypsä vai kiinteä, mehevä kinkku. Joulukinkun paistolämpötila tai kinkun paistoaika. Potkalla vai ilman. Nahkan kanssa vai silavat poistettuna. 
Joulukinkku herättää tunteita ja paljon mielipiteitä.

Tässä joulukinkku saa aivan uutta makua näyttävästi. Flambeeraus ja miellyttävän makuinen sinappi-sokeri pinnoitus. Ruiskorppujauho on erittäin hyvä. Gluteeniton versio syntyy kun jätät korppujauhon pois.

Muutaman eli kohtalaisen usean kinkun paistaneena ja todellisten ammattilaisten ohjeita opiskelleena oman keittiön "natsina" pystyn antamaan muutaman vinkin. Kuinka se kinkku valmistuu jouluaterialle.

Tiesitkö?
  • HK:n kyselyn mukaan joulukinkku on edelleen joulun suosituin ruokalaji. 
  • Yli 90 prosenttia talouksista syö kinkkua jouluna. 
  • Joulukinkku on joka kolmannen suomalaisen suosikkiruoka jouluna. 
  • Kinkku paistetaan itse 85 % talouksista. 
  • Mikäli en kauhean väärin muista niin HK:n leikkaamosta lähtee joulun aikaan jopa 74 täysperävaunurekkaa täynnä kinkkuja eri muodoissa. 
  • Mikäli ajoneuvoyhdistelmät laitetaan peräkkäin, olisi kinkkukuorman pituus maantiellä noin 1.9 kilometriä. Tärkeä nippelitieto jota saa käyttää. #hymiö

Sulattaa kinkku vai ei

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin. Piste. Saat täydellisen joulukinkun myös laittamalla sen jäisenä uuniin. Paistoaika periaatteessa "tuplataan".

HKScan testasi jäisen kinkun paistamisen edellisenä jouluna. Sokkotestissä ei vaikuttanut makuun eikä koostumukseen.

Kokeilin ja onnistuin? Laitoin n. 2.8 kilon jäisen juhlakinkun uuniin. Uunin lämpötilaksi 100 astetta. Noin tunnin paistamisen jälkeen sain painettua lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun asteita oli n. 60 nostin lämpöä 110 asteeseen ja 74 asteessa nostin kinkun pois uunista. Kinkkuun tuli erittäin hyvä koostumus. Oli helppo leikata ja syödä. Mikäli haluat mureaa lihaa, anna sisälämmön nousta sinne 80-82 asteiseksi.

Muista joulukinkkua liekittäessä turvallisuus. Sammuta liesituuletin ja suojaa hiuksesi.

Joulukinkun hyvä paisto-ohje

Mallaspossun joulukinkun paisto-ohje. Tämä ohje on se perinteinen. Kinkku paistetaan tämän ohjeen mukaan sulatettuna.
  • Ota joulukinkku huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen uuniin panemista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 10 astetta.
  • Aseta kinkku uuniritilän päälle, nahkapuoli ylöspäin. 
  • Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  • Nosta kinkku 200-asteiseen uuniin ja laita syvä uunipelti ritilän alle. 
  • Lisää uunipeltiin vettä. Vesi estää kinkusta valuvan rasvan ja lihasnesteen käryämisen paistuessa.
  • Noin 1 tunnin paistamisen jälkeen laske uunin lämpö 100-asteeseen.
  • Paista kinkkua kunnes paistomittari näyttää 77-80 astetta.
  • Paistoaika on noin 80 minuuttia kiloa kohden.
  • Anna kinkun vetäytyä ja jäähtyä hetken aikaa.
  • Poista kinkusta nahka ja tasoita veitsellä leikaten rasvakerrosta halutessasi ohuemmaksi.
  • Sivele kinkun pintaan sinappia ja korppujauhoja. 
  • Ruskista kinkun pintaa 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuut...

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden ...

Pulled Pork pasta

Helppo pastaruoka. Valmistuu nopeasti ja maistuu lihanystäville. Kaupasta saa valmiiksi pulled pork-lihaa kätevässä pakkauksessa tai käytä loput, mikäli olet itse valmistanut. Pulled pork, nyhtöpossu, nyhtöliha , revitty porsaanliha, ylikypsä porsaanliha. Aina sanotaan että sillä rakkaalla lapsella on monta nimeä. Niin on tälläkin pasta-aterialla - Pasta pulled pork. Tagliatelle tai vastaavaa pastaa 400 g Pulled pork-lihaa n. 300 g Valkosipulia 4 kynttä Parmesanjuustoa raastettua Korianteria 1 kourallinen Öljyä Mustapippuria Keitä pasta, runsaalla suolalla maustetussa vedessä, melkein kypsäksi.  Kuori ja pilko valkosipulit ja kuullota hetki öljyn kanssa pannulla muutama minuutti.  Lisää liha ja mikäli sinulla on jäänyt kastiketta niin lisää hieman sekaan. Jos käytät ns. marketista ostettua lihaa niin pakkauksesta löytyy. Nosta kattilasta keitinvettä n. 1 - 2 dl sekaan.  Hauduta hetki. Kaada pastan vesi pois lävikön kautta.  Lisää pulled pork-l...

Savulohisalaatti

Savulohisalaatti joka on helppo ja erittäin ruokaisa. Savulohisalaatti on riisiä, katkarapua, kananmunaa ja tärkeimpänä mahtava maku. Tämän salaatin jälkeen ei jää nälkä. Helppo salaatti ja mieletön maku. Savulohisalaatti riisillä täyttää isommankin vatsan. Savulohta 300 g Riisiä 3 dl Punasipuli 1 kpl Herne-maissi-paprika 1 pss Katkarapuja 200 g Kananmunia 3 kpl Suolaa Mustapippuria Sitruunanmehua Keitä riisit kypsäksi ja jäähdytä kunnolla. Pilko punasipuli sekä lohi pieneksi.  Sulata herne-maissi-paprika ja katkaravut kunnolla.  Keitä kananmunat kypsiksi ja survo haarukalla pieneksi.  Laita kaikki kulhoon ja sekoita kunnolla keskenään.  Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla. 

Ruokaisa kanasalaatti basilikakastikkeella

Ohrasuurimot tekevät salaatista täyteläisen. Kun esikypsennetyt ohrasuurimot maustetaan tuoreella basilikalla sekä turkkilaisesta jugurtista valmistetulla kastikkeella sekä sitruunanmehulla saamme ruokaisan salaatin. Kun salaatissa on kaikki kohdallaan niin se näyttää tältä. Jos joku olisi ottanut kunnon kuvan niin se näyttäisi vielä paremmalta. Myllyn Parhaat esikypsennettyjä ohrasuurimoita, basilika-jugurttikastike ja normaalit salaatin raaka-aineet. Lisäksi salaattia, paprikaa, kurkkua, tomaattia ja niin edelleen eli normaali helppo salaatti pilkottuna sekaan. Lopuksi grillataan broileria oikein, pintaan siivutettuna. Ohrasuurimoita 4 dl Vettä 6 dl Suolaa 0.5 tl Turkkilaista jugurttia 2 dl Basilika 1 pnt Sitruunanmehua Suolaa Mustapippuria Jääsalaattia Paprikaa Kurkkua Tomaattia Korianteria Keitä ohrasuurimot kypsäksi ja jäähdytä.  Valmista kastike.  Irrota tuoreesta basilikasta lehdet.  Lisää jugurtti sekä sitruunamehu sekä suola ja pipp...