Siirry pääsisältöön

Joulunkinkku - paisto-ohjeet ja flambeeraus

Joulukinkku mysteerit - onnistu kinkun kanssa

Kinkun oikea paistolämpötila, täydellinen kinkun kuorrutus. Sinappikuorrutus, korppu- vai ruisjauhoilla. Ylikypsä vai kiinteä, mehevä kinkku. Joulukinkun paistolämpötila tai kinkun paistoaika. Potkalla vai ilman. Nahkan kanssa vai silavat poistettuna. 
Joulukinkku herättää tunteita ja paljon mielipiteitä.

Tässä joulukinkku saa aivan uutta makua näyttävästi. Flambeeraus ja miellyttävän makuinen sinappi-sokeri pinnoitus. Ruiskorppujauho on erittäin hyvä. Gluteeniton versio syntyy kun jätät korppujauhon pois.

Muutaman eli kohtalaisen usean kinkun paistaneena ja todellisten ammattilaisten ohjeita opiskelleena oman keittiön "natsina" pystyn antamaan muutaman vinkin. Kuinka se kinkku valmistuu jouluaterialle.

Tiesitkö?
 • HK:n kyselyn mukaan joulukinkku on edelleen joulun suosituin ruokalaji. 
 • Yli 90 prosenttia talouksista syö kinkkua jouluna. 
 • Joulukinkku on joka kolmannen suomalaisen suosikkiruoka jouluna. 
 • Kinkku paistetaan itse 85 % talouksista. 
 • Mikäli en kauhean väärin muista niin HK:n leikkaamosta lähtee joulun aikaan jopa 74 täysperävaunurekkaa täynnä kinkkuja eri muodoissa. 
 • Mikäli ajoneuvoyhdistelmät laitetaan peräkkäin, olisi kinkkukuorman pituus maantiellä noin 1.9 kilometriä. Tärkeä nippelitieto jota saa käyttää. #hymiö

Sulattaa kinkku vai ei

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin. Piste. Saat täydellisen joulukinkun myös laittamalla sen jäisenä uuniin. Paistoaika periaatteessa "tuplataan".

HKScan testasi jäisen kinkun paistamisen edellisenä jouluna. Sokkotestissä ei vaikuttanut makuun eikä koostumukseen.

Kokeilin ja onnistuin? Laitoin n. 2.8 kilon jäisen juhlakinkun uuniin. Uunin lämpötilaksi 100 astetta. Noin tunnin paistamisen jälkeen sain painettua lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun asteita oli n. 60 nostin lämpöä 110 asteeseen ja 74 asteessa nostin kinkun pois uunista. Kinkkuun tuli erittäin hyvä koostumus. Oli helppo leikata ja syödä. Mikäli haluat mureaa lihaa, anna sisälämmön nousta sinne 80-82 asteiseksi.

Muista joulukinkkua liekittäessä turvallisuus. Sammuta liesituuletin ja suojaa hiuksesi.

Joulukinkun hyvä paisto-ohje

Mallaspossun joulukinkun paisto-ohje. Tämä ohje on se perinteinen. Kinkku paistetaan tämän ohjeen mukaan sulatettuna.
 • Ota joulukinkku huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen uuniin panemista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 10 astetta.
 • Aseta kinkku uuniritilän päälle, nahkapuoli ylöspäin. 
 • Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
 • Nosta kinkku 200-asteiseen uuniin ja laita syvä uunipelti ritilän alle. 
 • Lisää uunipeltiin vettä. Vesi estää kinkusta valuvan rasvan ja lihasnesteen käryämisen paistuessa.
 • Noin 1 tunnin paistamisen jälkeen laske uunin lämpö 100-asteeseen.
 • Paista kinkkua kunnes paistomittari näyttää 77-80 astetta.
 • Paistoaika on noin 80 minuuttia kiloa kohden.
 • Anna kinkun vetäytyä ja jäähtyä hetken aikaa.
 • Poista kinkusta nahka ja tasoita veitsellä leikaten rasvakerrosta halutessasi ohuemmaksi.
 • Sivele kinkun pintaan sinappia ja korppujauhoja. 
 • Ruskista kinkun pintaa 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Voita polttoainetta 1000 eurolla

Haluaisitko voittaa polttoainetta 1000 € arvosta?

Kilpailu.fi sivustolla voit osallistua arvontaan ja voittaa lahjakortin.Kilpailuihin osallistuminen on täysin ilmaista etkä sitoudu mihinkään. Kilpailujen palkinnot sponsoroi yhteistyökumppanit, jotka saavat kilpailusta tietoa suomalaisista kuluttajista.Kilpailuihin osallistuminen on nyt ja aina turvallista.Kun osallistut Kilpailu.fi sivustolla arvontaan et saa mitään roskapostia. Vastaamalla muutamaan kyselyyn voit osallistua kilpailuun ja olet mukana arvonnassa.

Chili-mansikkahillo ja porsaalle glaseeraus

Porsaanlihan ja mansikan pyhä liitto, unohtamatta chiliä.
Älkää huolestuko nyt sanasta rasva, koska se on porsaanlihan paras asia.
Rasva pitää lihan "mehevänä" eli helposti syötävänä ja siinä on myös mukana maku. Sen joitakin häiritsevän rasvan saa pois vain leikkaamalla veitsellä.


Porsaan kasslerlihaa tai kyljyksiä (Mallaspossu on kova)
Rawit chiliä 10 g
Mansikoita 500 g
Hillosokeria n. 125 g
Vettä 3-4 rkl

Poista chilistä kanta sekä siemenet ja pilko pieneksi.  Puhdista mansikat ja lisää kattilaan pilkotun chilin kanssa. Lisää myös vesi ja sokeri.  Kuumenna hitaasti ja anna kiehua kaikki noin 10 minuuttia.  Laita grilliin Mallaspossun kassler tai kyljys.  Ripottele myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.  Paista 3 minuuttia/puoli ja voitele chili-mansikkahillolla pinnat ja paista hetki nopeasti voitelun jälkeen ja kääri folioon.  Laita folionyytti sivulämpöön muutaman minuutin ajaksi.
Laita loppu hillo ilmatiiviiseen purkiin.  Hillo hyytyy jääkaapissa noin kuudessa tunnissa.  Hillo s…

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…