Joulukinkku mysteerit - onnistu kinkun kanssa
Kinkun oikea paistolämpötila, täydellinen kinkun kuorrutus. Sinappikuorrutus, korppu- vai ruisjauhoilla. Ylikypsä vai kiinteä, mehevä kinkku. Joulukinkun paistolämpötila tai kinkun paistoaika. Potkalla vai ilman. Nahkan kanssa vai silavat poistettuna.
Joulukinkku herättää tunteita ja paljon mielipiteitä.
Muutaman eli kohtalaisen usean kinkun paistaneena ja todellisten ammattilaisten ohjeita opiskelleena oman keittiön "natsina" pystyn antamaan muutaman vinkin. Kuinka se kinkku valmistuu jouluaterialle.
Tiesitkö?
Sulattaa kinkku vai ei
Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin. Piste. Saat täydellisen joulukinkun myös laittamalla sen jäisenä uuniin. Paistoaika periaatteessa "tuplataan".
HKScan testasi jäisen kinkun paistamisen edellisenä jouluna. Sokkotestissä ei vaikuttanut makuun eikä koostumukseen.
Kokeilin ja onnistuin? Laitoin n. 2.8 kilon jäisen juhlakinkun uuniin. Uunin lämpötilaksi 100 astetta. Noin tunnin paistamisen jälkeen sain painettua lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun asteita oli n. 60 nostin lämpöä 110 asteeseen ja 74 asteessa nostin kinkun pois uunista. Kinkkuun tuli erittäin hyvä koostumus. Oli helppo leikata ja syödä. Mikäli haluat mureaa lihaa, anna sisälämmön nousta sinne 80-82 asteiseksi.
Joulukinkun hyvä paisto-ohje
Mallaspossun joulukinkun paisto-ohje. Tämä ohje on se perinteinen. Kinkku paistetaan tämän ohjeen mukaan sulatettuna.
Kinkun oikea paistolämpötila, täydellinen kinkun kuorrutus. Sinappikuorrutus, korppu- vai ruisjauhoilla. Ylikypsä vai kiinteä, mehevä kinkku. Joulukinkun paistolämpötila tai kinkun paistoaika. Potkalla vai ilman. Nahkan kanssa vai silavat poistettuna.
Joulukinkku herättää tunteita ja paljon mielipiteitä.
Muutaman eli kohtalaisen usean kinkun paistaneena ja todellisten ammattilaisten ohjeita opiskelleena oman keittiön "natsina" pystyn antamaan muutaman vinkin. Kuinka se kinkku valmistuu jouluaterialle.
Tiesitkö?
- HK:n kyselyn mukaan joulukinkku on edelleen joulun suosituin ruokalaji.
- Yli 90 prosenttia talouksista syö kinkkua jouluna.
- Joulukinkku on joka kolmannen suomalaisen suosikkiruoka jouluna.
- Kinkku paistetaan itse 85 % talouksista.
- Mikäli en kauhean väärin muista niin HK:n leikkaamosta lähtee joulun aikaan jopa 74 täysperävaunurekkaa täynnä kinkkuja eri muodoissa.
- Mikäli ajoneuvoyhdistelmät laitetaan peräkkäin, olisi kinkkukuorman pituus maantiellä noin 1.9 kilometriä. Tärkeä nippelitieto jota saa käyttää. #hymiö
Sulattaa kinkku vai ei
Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin. Piste. Saat täydellisen joulukinkun myös laittamalla sen jäisenä uuniin. Paistoaika periaatteessa "tuplataan".
HKScan testasi jäisen kinkun paistamisen edellisenä jouluna. Sokkotestissä ei vaikuttanut makuun eikä koostumukseen.
Kokeilin ja onnistuin? Laitoin n. 2.8 kilon jäisen juhlakinkun uuniin. Uunin lämpötilaksi 100 astetta. Noin tunnin paistamisen jälkeen sain painettua lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun asteita oli n. 60 nostin lämpöä 110 asteeseen ja 74 asteessa nostin kinkun pois uunista. Kinkkuun tuli erittäin hyvä koostumus. Oli helppo leikata ja syödä. Mikäli haluat mureaa lihaa, anna sisälämmön nousta sinne 80-82 asteiseksi.
![]() |
Muista joulukinkkua liekittäessä turvallisuus. Sammuta liesituuletin ja suojaa hiuksesi. |
Joulukinkun hyvä paisto-ohje
Mallaspossun joulukinkun paisto-ohje. Tämä ohje on se perinteinen. Kinkku paistetaan tämän ohjeen mukaan sulatettuna.
- Ota joulukinkku huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen uuniin panemista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 10 astetta.
- Aseta kinkku uuniritilän päälle, nahkapuoli ylöspäin.
- Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
- Nosta kinkku 200-asteiseen uuniin ja laita syvä uunipelti ritilän alle.
- Lisää uunipeltiin vettä. Vesi estää kinkusta valuvan rasvan ja lihasnesteen käryämisen paistuessa.
- Noin 1 tunnin paistamisen jälkeen laske uunin lämpö 100-asteeseen.
- Paista kinkkua kunnes paistomittari näyttää 77-80 astetta.
- Paistoaika on noin 80 minuuttia kiloa kohden.
- Anna kinkun vetäytyä ja jäähtyä hetken aikaa.
- Poista kinkusta nahka ja tasoita veitsellä leikaten rasvakerrosta halutessasi ohuemmaksi.
- Sivele kinkun pintaan sinappia ja korppujauhoja.
- Ruskista kinkun pintaa 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
Kommentit
Lähetä kommentti
No sano sää nyt edes jotakin.