Siirry pääsisältöön

Joulunkinkku - paisto-ohjeet ja flambeeraus

Joulukinkku mysteerit - onnistu kinkun kanssa

Kinkun oikea paistolämpötila, täydellinen kinkun kuorrutus. Sinappikuorrutus, korppu- vai ruisjauhoilla. Ylikypsä vai kiinteä, mehevä kinkku. Joulukinkun paistolämpötila tai kinkun paistoaika. Potkalla vai ilman. Nahkan kanssa vai silavat poistettuna. 
Joulukinkku herättää tunteita ja paljon mielipiteitä.

Tässä joulukinkku saa aivan uutta makua näyttävästi. Flambeeraus ja miellyttävän makuinen sinappi-sokeri pinnoitus. Ruiskorppujauho on erittäin hyvä. Gluteeniton versio syntyy kun jätät korppujauhon pois.

Muutaman eli kohtalaisen usean kinkun paistaneena ja todellisten ammattilaisten ohjeita opiskelleena oman keittiön "natsina" pystyn antamaan muutaman vinkin. Kuinka se kinkku valmistuu jouluaterialle.

Tiesitkö?
  • HK:n kyselyn mukaan joulukinkku on edelleen joulun suosituin ruokalaji. 
  • Yli 90 prosenttia talouksista syö kinkkua jouluna. 
  • Joulukinkku on joka kolmannen suomalaisen suosikkiruoka jouluna. 
  • Kinkku paistetaan itse 85 % talouksista. 
  • Mikäli en kauhean väärin muista niin HK:n leikkaamosta lähtee joulun aikaan jopa 74 täysperävaunurekkaa täynnä kinkkuja eri muodoissa. 
  • Mikäli ajoneuvoyhdistelmät laitetaan peräkkäin, olisi kinkkukuorman pituus maantiellä noin 1.9 kilometriä. Tärkeä nippelitieto jota saa käyttää. #hymiö

Sulattaa kinkku vai ei

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin. Piste. Saat täydellisen joulukinkun myös laittamalla sen jäisenä uuniin. Paistoaika periaatteessa "tuplataan".

HKScan testasi jäisen kinkun paistamisen edellisenä jouluna. Sokkotestissä ei vaikuttanut makuun eikä koostumukseen.

Kokeilin ja onnistuin? Laitoin n. 2.8 kilon jäisen juhlakinkun uuniin. Uunin lämpötilaksi 100 astetta. Noin tunnin paistamisen jälkeen sain painettua lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun asteita oli n. 60 nostin lämpöä 110 asteeseen ja 74 asteessa nostin kinkun pois uunista. Kinkkuun tuli erittäin hyvä koostumus. Oli helppo leikata ja syödä. Mikäli haluat mureaa lihaa, anna sisälämmön nousta sinne 80-82 asteiseksi.

Muista joulukinkkua liekittäessä turvallisuus. Sammuta liesituuletin ja suojaa hiuksesi.

Joulukinkun hyvä paisto-ohje

Mallaspossun joulukinkun paisto-ohje. Tämä ohje on se perinteinen. Kinkku paistetaan tämän ohjeen mukaan sulatettuna.
  • Ota joulukinkku huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen uuniin panemista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 10 astetta.
  • Aseta kinkku uuniritilän päälle, nahkapuoli ylöspäin. 
  • Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  • Nosta kinkku 200-asteiseen uuniin ja laita syvä uunipelti ritilän alle. 
  • Lisää uunipeltiin vettä. Vesi estää kinkusta valuvan rasvan ja lihasnesteen käryämisen paistuessa.
  • Noin 1 tunnin paistamisen jälkeen laske uunin lämpö 100-asteeseen.
  • Paista kinkkua kunnes paistomittari näyttää 77-80 astetta.
  • Paistoaika on noin 80 minuuttia kiloa kohden.
  • Anna kinkun vetäytyä ja jäähtyä hetken aikaa.
  • Poista kinkusta nahka ja tasoita veitsellä leikaten rasvakerrosta halutessasi ohuemmaksi.
  • Sivele kinkun pintaan sinappia ja korppujauhoja. 
  • Ruskista kinkun pintaa 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kermainen savulohikeitto

Kalakeitto ja vielä savulohesta valmistettu on hyvä sopparuoka.
Vielä kun sen valmistamisessa ei liiemmin oikaista niin vielä parempaa soppaa.

Kasvisten ja voin yhdistelmä syventää kalakeiton makua ja se joskus sipulista tullut kitkeryys on poissa. Nämä kun esikypsennetään tai freesataan voin kanssa niin lohikeitto saa makua.


Savulohta tarvitsee olla riittävästi ja se lisätään aivan keittämisen loppuvaiheessa tai jopa aivan lopuksi keiton päälle.

Savulohta plus 600 g
Fenkoli 1 kpl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Purjoa n. 10 cm siivutettuna
Sipuli 1 kpl
Porkkanoita 3 kpl
Perunoita n. 600 g
Kalalientä 1.2 dl
Kermaa 2 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippureita n. 10 kpl
Suolaa
Voita 2 rkl

Pilko fenkoli, purjo ja sipuli sekä porkkanat.  Lisää voi kattilaan ja lisää kasvikset sekaan.  Kypsennä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.  Lisää fenkolinsiemenet, pippurit ja laakerinlehdet.  Valmista kalaliemi samalla. 2 kuutiota veteen liotettuna.  Lisää kasvisten sekaan.  Kuori perunat tarvittaessa tai pese ja …

Kalakeitto savustetusta lohesta

Kalakeittoresepti - missä savulohi on se juttu.
Savustettua lohta jää usein tähteeksi. Syytän siitä isoja myyntipakkauksia sekä hyviä "jigejä" eli kaadan tämän harrastelijoiden niskaan.


Pääkkösen Jasperikin on yksi sellainen kalastaja joka heittää aina kalan kasvamaan ja sitten joudumme valmistamaan ruokaa, hävikistä herkuksi tyyliin.

Tämä oli osa-aika vitsi, mutta silti en ymmärrä sellaista harrastusta missä lävistetään ja ajatellaan että suomen kylmät vedet rauhoittaa sen osumakohdan. #murmur

Joten ole sinä se kaloille humaani ihminen ja nauti siitä mitä saat. Tässä kalakeitossa on ne satokauden kasvikset ja onnistunut savustettu lohi mukana. Huomaathan tarkistaa päiväyksen jos ostat vakuumipakkauksessa olevaa savustettua kalaa.

Varhaisperunoita 600 g
Porkkana 200 g
Kevätsipulia 100 g
Savustettua lohta 600 g
Tilliä 1 pnt
Vettä 5-7 dl
Kermaa 4 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippuria 10 kpl
Muskottia
Voita 3 rkl

Pese perunat kunnolla ja tarvittaessa pilko pieneksi.  Pese myös…