Siirry pääsisältöön

Joulunkinkku - paisto-ohjeet ja flambeeraus

Joulukinkku mysteerit - onnistu kinkun kanssa

Kinkun oikea paistolämpötila, täydellinen kinkun kuorrutus. Sinappikuorrutus, korppu- vai ruisjauhoilla. Ylikypsä vai kiinteä, mehevä kinkku. Joulukinkun paistolämpötila tai kinkun paistoaika. Potkalla vai ilman. Nahkan kanssa vai silavat poistettuna. 
Joulukinkku herättää tunteita ja paljon mielipiteitä.

Tässä joulukinkku saa aivan uutta makua näyttävästi. Flambeeraus ja miellyttävän makuinen sinappi-sokeri pinnoitus. Ruiskorppujauho on erittäin hyvä. Gluteeniton versio syntyy kun jätät korppujauhon pois.

Muutaman eli kohtalaisen usean kinkun paistaneena ja todellisten ammattilaisten ohjeita opiskelleena oman keittiön "natsina" pystyn antamaan muutaman vinkin. Kuinka se kinkku valmistuu jouluaterialle.

Tiesitkö?
  • HK:n kyselyn mukaan joulukinkku on edelleen joulun suosituin ruokalaji. 
  • Yli 90 prosenttia talouksista syö kinkkua jouluna. 
  • Joulukinkku on joka kolmannen suomalaisen suosikkiruoka jouluna. 
  • Kinkku paistetaan itse 85 % talouksista. 
  • Mikäli en kauhean väärin muista niin HK:n leikkaamosta lähtee joulun aikaan jopa 74 täysperävaunurekkaa täynnä kinkkuja eri muodoissa. 
  • Mikäli ajoneuvoyhdistelmät laitetaan peräkkäin, olisi kinkkukuorman pituus maantiellä noin 1.9 kilometriä. Tärkeä nippelitieto jota saa käyttää. #hymiö

Sulattaa kinkku vai ei

Pakastekinkkua ei tarvitse sulattaa – laita jäisenä uuniin. Piste. Saat täydellisen joulukinkun myös laittamalla sen jäisenä uuniin. Paistoaika periaatteessa "tuplataan".

HKScan testasi jäisen kinkun paistamisen edellisenä jouluna. Sokkotestissä ei vaikuttanut makuun eikä koostumukseen.

Kokeilin ja onnistuin? Laitoin n. 2.8 kilon jäisen juhlakinkun uuniin. Uunin lämpötilaksi 100 astetta. Noin tunnin paistamisen jälkeen sain painettua lihalämpömittarin kinkun paksuimpaan kohtaan. Kun asteita oli n. 60 nostin lämpöä 110 asteeseen ja 74 asteessa nostin kinkun pois uunista. Kinkkuun tuli erittäin hyvä koostumus. Oli helppo leikata ja syödä. Mikäli haluat mureaa lihaa, anna sisälämmön nousta sinne 80-82 asteiseksi.

Muista joulukinkkua liekittäessä turvallisuus. Sammuta liesituuletin ja suojaa hiuksesi.

Joulukinkun hyvä paisto-ohje

Mallaspossun joulukinkun paisto-ohje. Tämä ohje on se perinteinen. Kinkku paistetaan tämän ohjeen mukaan sulatettuna.
  • Ota joulukinkku huoneenlämpöön 2-3 tuntia ennen uuniin panemista. Kinkun sisälämpötilan olisi hyvä olla noin 10 astetta.
  • Aseta kinkku uuniritilän päälle, nahkapuoli ylöspäin. 
  • Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan.
  • Nosta kinkku 200-asteiseen uuniin ja laita syvä uunipelti ritilän alle. 
  • Lisää uunipeltiin vettä. Vesi estää kinkusta valuvan rasvan ja lihasnesteen käryämisen paistuessa.
  • Noin 1 tunnin paistamisen jälkeen laske uunin lämpö 100-asteeseen.
  • Paista kinkkua kunnes paistomittari näyttää 77-80 astetta.
  • Paistoaika on noin 80 minuuttia kiloa kohden.
  • Anna kinkun vetäytyä ja jäähtyä hetken aikaa.
  • Poista kinkusta nahka ja tasoita veitsellä leikaten rasvakerrosta halutessasi ohuemmaksi.
  • Sivele kinkun pintaan sinappia ja korppujauhoja. 
  • Ruskista kinkun pintaa 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko. Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori. Oikein lämmitettynä kalakukko on sopivan mehevää, kunnon perinneruokaa. Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa. Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa. Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua. Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen. Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää. Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko? Riisiä, savulohta ja hyvä kastike. Savulohi-riisisalaatti on ruokaisa vaihtoehto vaikka kesän juhlapöytään. Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa.... En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti. Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden

Porsaan potkaa ja Puikula-lohkoperunat

Porsaan potka on todella hyvä lihanosa luonnollisesti porsaasta. Potka vaatii pitkän hauduttamisen mutta samalla se tekee valmistamisesta erittäin helppoa. Potka mausteliemeen ja uuniin matalahkoon lämpöön. Muista välillä valella nesteellä. Yksinkertainen on kaunista. Tässä on kunnon ruokaa bissen kanssa nautittavaksi. Haudutettua, mureaa porsaan potkaa ja Laipn puikulasta lohkoperunat. Porsaan potka laitetaan siis nahkoineen päivineen. Nahkasta sen verran että se poistetaan lopuksi, mutta suojaa rasvaa ja lihaa paistamisen aikana. Sisältä tulee ylimureaa, helposti syötävää aitoa lihaa. Porsaan potka on helppo maustaa rub-mausteseoksella. Ei kun uuniin matalalle lämmölle pitkäksi aikaa. Valmistin todella helpon kaavan mukaan ja puikulaperunoista tei lohkoperunat kaveriksi. Kastikkeeksi lorautin lihan päälle lautaselle vielä BBQ-soossia. Ai että! Porsaan potka n. 2 kg ( Mallaspossu ) Vettä 4-5 dl Poppamies rub-maustetta 5 rkl  Kuivaa potka ja laita uunivuokaan. 

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti. Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie. Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti. Perinneruokaresepti Ylä-Savosta. Mykyrokka tai Mykykeitto - herkullisella aterialla on monta nimeä. Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg Maksaa n. 150 g Munuaista n. 100 g Puruna 500 g lohkottuna Suolaa n. 2 tl Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl Mykytaikina Voita 125 g Sipuli 1 kpl Verta 0.5 l Suolaa Vehnäjauhoja n. 50 g Ohrajauhoja n. 650 g Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia. Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi. Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon.  Huomaa että taikinan pitää o

Raikas limerisotto

Limerisotto on sellaisenaan hieno, raikas risotto. Suosittelen kokeilemaan lampaanlihan kanssa. Raikas limerisotto sopii esimerkiksi broileri- tai lammasruokien kanssa. Risottoriisiä n. 4 dl Kasvislientä n. 7 dl Valkosipulinkynsiä 3 kpl Sipuli 1 kpl Öljyä n. 1 rkl Lime 2 kpl Suolaa Mustapippuria Valkoviiniä 1 dl Minttua 1 pnt Yrtti tuorejuustoa ( n. 2 rkl ) #Valio Pilko valkosipulinkynnet ja sipuli.  Valmista kasvisliemi. Laita 1 kasvisliemikuutio, seitsemään desilitraan vettä.  Kaada öljy syvään kasariin ja kuumenna. Kuullota sipulit ja lisää noin 2 dl risottoriisiä sekä valkoviini.  Lisää loput riisit ja kasvisliemi ja keitä hiljalleen noin 15 minuuttia.  Kunnes kaikki riisit on "semikypsiä", lisää hieman nestettä ja tuorejuusto.  Raasta limenkuoret ja purista riisin joukkoon yhden limenmehu sekaan.  Pilko minttu aivan pieneksi.  Sekoita kunnolla ja mausta suolalla ja pippurilla.  Nosta risotto lautaselle ja ripottele limen kuorta pääl