Siirry pääsisältöön

Artisokka-tryffelirisotto

Artisokka-tryffelitahnaa saat esim. Hella&Herkku kaupasta, Helsingistä.
Vastaavaa saattaa löytyä myös hyvän valikoiman omaavista marketeista tai kysy kauppiaaltasi.
Tahna risoton sekaan lopuksi. Artisokka-tryffelitahnaa (artisokka-tryffeli kreema),  löytyy hyvin varustautuneista ruokakaupoista.

Artisokka-tryffelitahnasta saat todella hienon risoton. "Fiiniä makua".

Kasvis- tai kanalientä n. 1 l
Valkoviiniä 1 dl 
Risottoriisiä 400 g
Salottisipulia 2 kpl
Valkosipulinkynsiä 2 kpl
Oliiviöljyä 0.5 dl
Valkopippuria 2 tl
Suolaa
Parmesanraastetta n. 50 g
Artisokka-tryffelitahnaa n 5 tl

Pilko sipulit aivan pieneksi ja kuulota oliiviöljyssä. Lisää hieman riisiä ja kaada valkoviini sekaan.
Kun riisit ovat imeytyneet viiniin, lisää vuorotellen lientä ja riisiä. Nostele, älä sekoittele. 
Jatka näin kunnes riisit ovat mielummin al`dente. 
Mausta suolalla, valkopippurilla. Raasta parmesania sekaan.  Lisää risoton sekaan artisokka-tryffelitahna. 
Nostele sekaisin ja annostele lautaselle.

VINKKI! 

Riisin kuuluu olla risotossa hieman löysää, valuvaa ja suussa kivasti narskahtavaa. Älä siis keitä kypsäksi saakka.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kiitos. Kiitos ja vielä kerran kiitos

Kiksitblog oli "laastariblogi" Habanerokitchen.com ruokablogille. 
Sivuvierailuja on ollut paljon noin vuoden aikana. 
Uniikkeja eli ihan oikeita ihmisiä 27 347. 
Sivulatauksia 127 061 kappaletta. 
Kiksitblog hiljenee, mutta data jää elämään. 
Elämä jatkuu - nyt keskitytään yhteen ja ainoaan. 
Tervetuloa seuraamaan www.eines.fi 
#einesbattle blogissa ei ole pelkkää ruokaa, mukana on myös muutakin kevyttä.
Pieni vinkki - plus 40 kolahtaa kaikille. Siellä on todella laadukasta luettavaa. On lifestyleä, muotia, elämää ja ruokaa. 

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kermainen savulohikeitto

Kalakeitto ja vielä savulohesta valmistettu on hyvä sopparuoka.
Vielä kun sen valmistamisessa ei liiemmin oikaista niin vielä parempaa soppaa.

Kasvisten ja voin yhdistelmä syventää kalakeiton makua ja se joskus sipulista tullut kitkeryys on poissa. Nämä kun esikypsennetään tai freesataan voin kanssa niin lohikeitto saa makua.


Savulohta tarvitsee olla riittävästi ja se lisätään aivan keittämisen loppuvaiheessa tai jopa aivan lopuksi keiton päälle.

Savulohta plus 600 g
Fenkoli 1 kpl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Purjoa n. 10 cm siivutettuna
Sipuli 1 kpl
Porkkanoita 3 kpl
Perunoita n. 600 g
Kalalientä 1.2 dl
Kermaa 2 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippureita n. 10 kpl
Suolaa
Voita 2 rkl

Pilko fenkoli, purjo ja sipuli sekä porkkanat.  Lisää voi kattilaan ja lisää kasvikset sekaan.  Kypsennä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.  Lisää fenkolinsiemenet, pippurit ja laakerinlehdet.  Valmista kalaliemi samalla. 2 kuutiota veteen liotettuna.  Lisää kasvisten sekaan.  Kuori perunat tarvittaessa tai pese ja …