Siirry pääsisältöön

Teltta Fjällräven Abisko lite 2 kokemuksia

Kun se iskee, niin se tulee kovaa. Telttailu, retkeily, vaellus...Olemme jo jonkin verran harrastaneet mutta nyt on tarkoitus panostaa myös mukavuuteen.
Kupoliteltta palveli aikansa ja tässä kokemuksia Fjällräven Abisko lite 2 teltasta.


Suunnitellessamme yöpyvämme enemmänkin maastossa, tuli teltan hankkiminen ajankohtaiseksi. Halusin aiemman painavan kupolitelttamme tilalle jotakin kevyempää, jota olisi mukava kantaa mukana patikoidessakin.

Hyvät teltat ovat sen verran arvokas ostos, että kannattaa käyttää aikaa vertailuun, mikä olisi itselle sopivin vaihtoehto.

MINKÄLAISEEN KÄYTTÖÖN TELTTA TULEE

Ensinnäkin kannattaa miettiä, missä telttaa käyttää. Pystytätkö telttaa usein kallioisille luodoille, joihin on vaikeaa saada maakiiloja maahan? Kupoliteltta seisoo omillaan, kun tunneliteltta vaatii maakiilat pystyssä pysyäkseen.

Entä millaisissa olosuhteissa telttaa käytät? Retkeiletkö vain leppoisissa olosuhteissa vai myös pidemmillä reissuilla, joissa saatatkin joutua yöpymään tuulen tuivertaessa?

Tunneliteltta pysyy kasassa kupolitelttaa paremmin, kunhan se on sijoitettu tuulensuunnan myötäisesti. Huonossa säässä telttaa pystyttäessä on myös positiivista, jos teltan saa pystytettyä niin, ettei sisäteltta kastu sateessa. Absidi eli teltan eteinen on kätevä tavaroiden ja vaelluskenkien säilytykseen – hätätilassa siinä saa keittimellä kokattua ruokaakin huonon sään vallitessa.

Sitten törmäsin telttojen kuvauksessa termiin ”vesipilari”. No sehän piti selvittää, että pystyi tarkemmin vertailemaan ominaisuuksia.

Eri lähteistä selvitettynä vesipilariarvo kertoo millimetreinä, kuinka korkean vesipatsaan paineen kangas kestää. Ulkoteltan kankaissa kuulemma 1500mm ja sitä korkeampia arvoja voidaan pitää hyvänä, kun pohjakankaassa 3000mm ja sitä korkeammat arvot ovat hyviä, kunhan et kovin kostealla, soisella alueella yövy.

Eräässä liikkeessä myyjä myös kertoi, että kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, ettei päällikangasta vasten ole painuneena tavaroita, koska silloin herkemmin tihkuu kosteutta läpi. Myöskään pystyttäessä ei saa jäädä poimuja, jotka keräisivät vettä, kun siitä herkemmin alkaisi tihkua vettä läpi.

VALINTAMME - FJÄLLRÄVEN ABISKO LITE 2

Painoa sillä on vain 2kg. Ulkoteltan kankaan vesipilariarvo 3000mm ja pohjakankaan 6000mm.

Valinnassa teltan keveys oli tärkeimpiä aspekteja säänkestävyyden lisäksi, koska sitä mahdollisesti käyttäisi myös teini-ikäinen poikamme. Siispä teltan on tärkeä olla niin kevyt, että on mukava kantaa. Myöskin teltan pakkaus on niin pieni, että se menee hyvin rinkan sisään.

Kun teltan malli on selvillä, kannattaa vielä nähdä vaivaa hintavertailun tekemiseen. Itse säästin melkein satasen löydettyäni teltan hyvään hintaan Scandinavian Outdoorilta retkeilyvarusteiden hankintapaikkana usein käyttämäni kilpailijan sijaan.

Täydet pisteet Scandinavian Outdoorille myös nopeasta toimituksesta; tilasin teltan myöhään tiistaina ja teltta saapui postiin jo torstai-iltapäivällä!

Scandinavian Outdoor verkkokauppa

FJÄLLRÄVEN ABISKO LITE 2 KASAAMINEN

Teltan kasaaminen oli todella nopeaa. Telttapussin kannessa oli selkeät ohjeet ja kulkevat siinä jatkossakin hyvin mukana.

Ensin eteinen maakiiloilla kiinni.
Seuraavaksi kootaan kaaret. 
Kaaret pujotetaan niiden omiin värikoodattuihin kanaviinsa.
Kun kaari on toisessa päässä pujotettuna pohjaan asti, napsautetaan toinen pää sen telttakankaassa jo kiinniolevaan pidikkeeseen. Kaaret ovat nyt valmiina ja kannattaa antaa niiden maata maassa, niin että molemmat kaaret ovat valmiit.
Tämän jälkeen teltta tuetaan pystyyn maakiiloilla ja valmista on!
  
MUUTAMA HUOMIO TUNNELITELTASTA

Vaikka jouduin välillä lukemaan pystytysohjeita, ei pystyttämiseen mennyt kuin 10minuuttia. Telttaa pystyttäessä osui kunnon ukkoskuuro paikalle ja alkoi sataa reippaasti. Siitä johtuen osan kuvistakin otin vasta telttaa purkaessa. Sateesta huolimatta sisäteltta pysyi täysin kuivana, koska se on valmiina teltan sisällä.

Telttapaikkaa etsiessä tulee kiinnittää huomiota siihen, että absidi aukeaa vain yhdelle puolelle ja myös kaaret saa pujotettua ainoastaan toiselta puolelta. Ennen pystytystä olin jostain syystä ajatellut, että suuaukko olisi teltan jalkopäässä. Näin olleen teltta tuli pystytettyä aivan loivasti alaspäin viettävään mäkeen hieman hulluun asentoon.

Jos olisimme nukkuneet oikein päin olisi päämme olleet hieman alaspäin. Yöllä tämän huomatessamme, emme enää jaksaneet alkaa kääntää telttaa toisinpäin. Tiedänpähän ensi kerralla!

Ihan loogistahan se onkin, kun pääpuolessa teltta on leveämpi ja korkeampi eli mahtuu huoletta istumaan selkä suorana ja kaksi aikuista mahtuu hyvin nukkumaan vierekkäin.

Teltassa oli todella hyvä ilmanvaihto, eikä tullut sitä tyypillistä aamuyön kosteutta. Kaikissa ilmastointiaukoissa oli hyttysverkot, joten niitä pystyi pitämään surutta paikoillaan. Lisäksi teltan molemmat päädyt saa käärittyä kasaan, joten helteisellä ilmallakin ilmanvaihto pelaa todella hyvin.
Kaikki varusteet retkeilyyn ja telttailuun. Edulliset, kilpailukykyiset hinnat.

Nyt seuraavana päivänä oli kunnon helle ja meillä oli teltan päädyt pois käärittyinä. Johan oli mukavan viileä ottaa päikkäreitä.


Teltta piti hyvin vettä, vaikka satoi pitkin iltaa ja yötä. Sisäteltan katossa oleva pyykkinaru oli todella kätevä ja sain kuivattua illalla kastuneet sukkani yön aikana. Myöskin siihen sai otsalampun roikkumaan telttavaloksi.

Muutamaa yksityiskohtaa teltassa vielä viilaisin. Sisäteltan ovi aukeaa alas. Mielestäni olisi kätevämpi, jos se aukeaisi sivulle; nyt ainakin hiekalla yöpyessä, se nappasi hieman hiekkaa mukanaan.

Myöskin kun telttaan joutuu menemään absidin kautta kontaten kun absidissa ei mahdu kunnolla seisomaan, tulee jaloissa herkästi joitain roskia sisälle. Seuraavalla kerralla kokeilen laittaa jonkun viltin tai muun suojan absidiin ennenkuin tavarat laitetaan paikoilleen. Uskon, että tämä vähentää ongelmaa.

Absidi on juuri sen kokoinen, että siihen mahtuu kaksi rinkkaa suojaan. Jos huonossa säässä päättäisikin keitellä ruuat absidissa, joutuisi kyllä nostamaan rinkat sisätelttaan, jotta tulisi paremmin tilaa.

Olimme kuitenkin kaiken kaikkiaan todella tyytyväisiä ostokseen. Teltta on kevyt, menee pieneen tilaan ja todella helppo kasata. Mikä tärkeintä, sisätilat pysyivät kuivina.

Kaikkia yksityiskohtia on selkeästi mietitty; esim. teltan kaaret laitetaan erilliseen pussukkaan, mutta senkään suhteen ei pelkoa, että pussi tippuisi matkasta, kun se kiinnittyy telttapussiin soljella ja vielä kiristetään telttapussin ympäri menevillä remmeillä. Suosittelen!

Scandinavian Outdoor verkkokauppaan

YouTube -linkki teltan esittelyyn.

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…

Jukolan Juusto - Aito Cheddar

Jukolan Juusto Oy. Aito cheddar Leivonmäeltä.
Tässä kaikessa lyhykäisyydessään aidon kotimaisen cheddarin synty ja tarina.


Vaikka lehmänmaidosta valmistetun cheddarin juuret alkavat 1100-luvulla Somersetissä sijaitsevasta Cheddarin kylästä, alkaa Jukolan Aidon Cheddarin tarina hieman kauempaa.

Jukolan Aidon Cheddarin valmistuksen viimeistelyyn tarvittavat salaisuudet ovat peräisin Brittiläisestä Kolumbiasta, jonne Englantilaiset toivat cheddarinvalmistuksen tietotaidon jo vuosisatoja sitten.


Jukolan Juusto, perheyritys perustettiin vuonna 2013

Juustola sijaitsee Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä pienessä maaseutukylässä.

Suomalaisen Aidon cheddarin valmistus aloitettiin vuonna 2014 Joutsan Leivonmäellä Jukolan veljesten juustomestarin Markku ja Jukolan maitotilan isännän Pertti Liiaksen toimesta.

Suomessa ei aikaisemmin ollut ole ollut perinteisen cheddarjuustojen valmistajaa. Aito Cheddar valmistetaan käsityönä ainoalla oikealla perinteisellä cheddarin valmistustavalla ja raaka-ai…