Siirry pääsisältöön

Oletko se oikeasti sinä - grillimaisteri

Grillimaisteri on Lidl:in järjestämä tapahtuma.
Radio Nova on vahvasti mukana kierueella. Grillimaisteri kilpailussa, todella kuumien grillien kanssa ihmiset laittavat parastaan 10 000 € pääpalkinnosta ja tittelistä vuoden 2018 Grillimaisteri. Se voit olla myös juuri sinä.

Ole hetken stara ja ota osakilpailusta saatu mitalin kanssa kuva staroista. Anssi Honkanen, Bradi ja Meri-Tuuli Vantsi.

Miksi nyt "hehkutan" tätä tapahtumaa? Vastaus - siellä on hyvä fiilis ja voit etsiä sekä saat laittaa luovuuttasi peliin, oikein kunnolla.

Olin mukana vuonna 2017, Lahden osakilpailussa.

Tuomaristossa oli itse Bradi, Meri-Tuuli Vantsi (ent. Lindström) ja Novan Anssi "hehkulamppu" Honkanen.  Anssi myös juonsi tapahtuman. Siellä oli makkaraa ja musiikkia yleisölle. Hyviä esiintyjiä ja kaikille ohjelmaa.

Itse kilpailu on todella haastava. Et yhtään tiedä mitä tulee eteen. Raaka-aineista ja itse grillattavista tuotteista ei anneta mitään tietoa, voit vain arvailla. Siellä pääset oikeasti laittamaan pienen ajan sisään parastasi.

Grillimaisteri-kilpailussa on kuitenkin se hyvä asia. Pienellä "kikkailulla" voit nousta Helsingin finaaliin.

Pelkästään palkintojen osalta suosittelen osallistumaan. Tyhjin käsin ja ilman kokemusta et joudu lähtemään. Et myöskään osakilpailuista.

Ei kannata pelästyä sitä reiluhenkistä psyykkausta, muiden kilpailijoiden osalta vaan grillaa just se juttu, mitä teet kotonakin grillin äärellä.

Omasta kokemuksestani voin sanoa että vältä turhaa "piperrystä" eli sellaista ravintolaruokaa jäljitteleviä annoksia. Grillaa kaikki "rouheasti" unohtamatta oikeaa kypsyyttä ja oikealla ajoitusta.

Grillimaisteri-kiertueella huolto toimii ja yleinen fiilis on sellainen mikä kannattaa rohkeasti laittaa kokemuksien joukkoon.

Ilmoittaudu rohkeasti mukaan.

Ole rohkea ja heittäydy Grillimaisteri 2018 kilpailuun mukaan.

Myös paikan päällä on mahdollista lähteä mukaan joten katso oma paikkakuntasi. Kiertueaikataulu.

Tässä hyvät vinkit Grillimaisteri-kilpailuun:
  • kerro paidan kokosi rehellisesti (liian pieni paita ahdistaa)
  • juo vettä jatkuvasti (sinä hikoilet huomaamattasi)
  • syö ja maistele jatkuvasti (jos itsellesi maistuu, on sen maistuttava myös tuomareille)
  • älä kikkaile ja matki muita (tee safka kuin sen tekisit naapurille)
  • ärsytä muita (puhu, höpötä, kysele)
  • laita aurinkorasvaa (toisaalta, erotu joukosta - "säälipojot")
  • lippalakissa on myös säätömahdollisuus (tapahtuma kuvataan)
  • harjoittele selfien ottamista (koska sä kuitenkin otat niitä)
  • haasta tuomarit (käytä googlea ja stalkkaa, heitä jotakin "ihon alle menevää")
  • ole nopea (mikäli osaat lskea niin laskeyhteen ja ota ensimmäinen grilli)
  • kuuntele ohjeet (kuitenkaan et kuuntele ja teet aivan väärin)

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Savulohisalaatti - riisi-savulohisalaatti

Savulohisalaatti on jokseenkin "retroa" syötävää.
Sitä löytyi muinoin aina isoimmissa juhlissa. Oli sitten hautajaiset tai häät. Syntymäpäiväjuhlissa aina löytyi juhlapöydässä. Aivan sama mitkä juhlat oli niin kun pöytä laitettiin koreaksi, siellä oli myös kulhollinen savulohisalaattia. Vai oliko?


Niin kauas kun itse muistan niin oli. Se riisiin tehty salaatti on erittäin ruokaisa ja helppo valmistaa. Eihän juhlista saa päästää porukkaa pois nälkäisenä tai oli jälkipuheiden paikka Esson baarissa ja seurakuntatalolla. Eivät edes panostaneet sen vertaa....

En tiedä mikä "takauma" itselleni tuli - syntyi kuitenkin varsin maukas savulohisalaatti.

Kaikkitietävä Mr. Google oli hetken henkilökohtaisena avustajanani ja kohtalaisen paljon tuli erilaisia riisi-savulohisalaatti tai savulohi-riisisalaattireseptejä eteen. Pienillä muutoksilla ja raaka-aineiden vaihteluilla tämäkin salaatti valmistuu.

Löysin kuitenkin Ruokala sivustolta yhden hyvän savulohisalaattiin sopivan res…

Souvlaki - kreikkalaiset lihavartaat

Souvlaki on lihavarras, Kreikkalainen pikaruoka.
Mikäli kreikkaan on joskus retki - et voi välttyä ravintoloissa tai katukeittiöissä souvlakiannoksilta.

Souvlaki valmistetaan yleensä lampaasta, naudanlihasta, porsaasta tai broilerista. Myös vegeversioita on olemassa. Souvlaki tarjoillaan pitaleipää muistuttavan, grillatun leivän sekä tsatzikin kanssa.

Broilerin luutonta rintafilettä 6 kpl tai muuta lihaa
Oliiviöljyä 1 dl
Sitruunan mehu 2 rkl
Rosmariininoksia 4 kpl
Timjaminoksia 4 kpl
Valkosipulinkynsiä 6 kpl (silputtuna)
Sokeria 4 tl
Suolaa 2 tl
Mustapippuria 2 tl

Leikkaa broilerinliha sopivan kokoisiksi kuutioiksi.  Valmista marinadi.  Pilko rosmariini, timjami sekä valkosipulinkynnet.  Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.  Lisää broileripalat marinadiin ja peitä kulho kelmulla.  Anna lihojen maustua mielummin yön yli.  Pujota lihapalat liotettuihin puisiin tai metallisiin varrastikkuihin.  Nosta vartaat grilliin ja kypsennä noin 15 minuuttia tai kunnes liha on kypsää.  Kääntele vartaita …

Kermainen savulohikeitto

Kalakeitto ja vielä savulohesta valmistettu on hyvä sopparuoka.
Vielä kun sen valmistamisessa ei liiemmin oikaista niin vielä parempaa soppaa.

Kasvisten ja voin yhdistelmä syventää kalakeiton makua ja se joskus sipulista tullut kitkeryys on poissa. Nämä kun esikypsennetään tai freesataan voin kanssa niin lohikeitto saa makua.


Savulohta tarvitsee olla riittävästi ja se lisätään aivan keittämisen loppuvaiheessa tai jopa aivan lopuksi keiton päälle.

Savulohta plus 600 g
Fenkoli 1 kpl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Purjoa n. 10 cm siivutettuna
Sipuli 1 kpl
Porkkanoita 3 kpl
Perunoita n. 600 g
Kalalientä 1.2 dl
Kermaa 2 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippureita n. 10 kpl
Suolaa
Voita 2 rkl

Pilko fenkoli, purjo ja sipuli sekä porkkanat.  Lisää voi kattilaan ja lisää kasvikset sekaan.  Kypsennä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.  Lisää fenkolinsiemenet, pippurit ja laakerinlehdet.  Valmista kalaliemi samalla. 2 kuutiota veteen liotettuna.  Lisää kasvisten sekaan.  Kuori perunat tarvittaessa tai pese ja …

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.


Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.


Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykk…