Siirry pääsisältöön

Jukolan Juusto - Aito Cheddar

Jukolan Juusto Oy. Aito cheddar Leivonmäeltä.
Tässä kaikessa lyhykäisyydessään aidon kotimaisen cheddarin synty ja tarina.


Vaikka lehmänmaidosta valmistetun cheddarin juuret alkavat 1100-luvulla Somersetissä sijaitsevasta Cheddarin kylästä, alkaa Jukolan Aidon Cheddarin tarina hieman kauempaa.

Jukolan Aidon Cheddarin valmistuksen viimeistelyyn tarvittavat salaisuudet ovat peräisin Brittiläisestä Kolumbiasta, jonne Englantilaiset toivat cheddarinvalmistuksen tietotaidon jo vuosisatoja sitten.

Jukolan Juuston Aito Cheddar valikoimaa.

Jukolan Juusto, perheyritys perustettiin vuonna 2013

Juustola sijaitsee Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä pienessä maaseutukylässä.

Suomalaisen Aidon cheddarin valmistus aloitettiin vuonna 2014 Joutsan Leivonmäellä Jukolan veljesten juustomestarin Markku ja Jukolan maitotilan isännän Pertti Liiaksen toimesta.

Suomessa ei aikaisemmin ollut ole ollut perinteisen cheddarjuustojen valmistajaa. Aito Cheddar valmistetaan käsityönä ainoalla oikealla perinteisellä cheddarin valmistustavalla ja raaka-aineena käytetään oman maitotilan ainutlaatuista kaikkein tuoreinta aamulypsynmaitoa.

Vuotta aikaisemmin veljekset pohtivat voisiko oman tilan maidolle saada jotain lisäarvoa ja mistä.

Joutsan kunnassa Leivonmäellä keskeisellä paikalla valtatie-4 varrella oli tyhjillään yritystalo, joka antoi lisäkipinää - tänne olisi loistava perustaa oman tilan maidosta tuotteita valmistava yritys, logistisesti mahtava paikka sekä maatilalle muutama kilometri.

Pitkään pohdittuaan mitä se tuote olisi ja juuri Kanadassa vierailujen jälkeen oli selvää, että se on cheddar. Suomessa ei aitoa rehellistä cheddarjuustoa kukaan valmistanut, päättivät veljekset perustaa juustolan.

Aidon perinteisellä tavalla valmistettujen cheddareiden maailmaan juustomestari Markku pääsi tutustumaan vuosia sitten Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa artisaani-juustoloissa valmistettiin aivan huikeita cheddareita.

Ainutlaatuisen, kaikkein tuoreimman aamulypsyn cheddarin valmistus aloitettiin vuonna 2014 ja tavoitteena oli olla Suomen paras sekä merkittävin cheddarin valmistaja.
Jukolan maitotilalla on 300 onnellista ja hyvinvoivaa lypsylehmää.
Jukolan Juuston cheddar voitti 2016 suomen parhaan cheddarin tittelin ja on kokoluokassaan merkittävä perinteisen cheddarin valmistaja suomessa.

Nykyään juustolassa on 7 työntekijää ja Jukolan cheddareita myyvät lähes kaikki elintarvikemyymälät.

Lisäksi Jukolan cheddareita syödään Friends&Brgrs hampurilaisissa myös Tanskassa Kööpenhaminassa sekä Saksan Hampurissa. Useat ravintolat suomessa ovat löytäneet aidon cheddarjuuston annoksiinsa.

Katso myyntipaikat ja ravintolat

Juustomestari Markku Liias, Jukolan Juusto

Intohimo juustoihin ja parhaisiin cheddareihin on vaan ehtymätön. On erittäin mielenkiintoista ja innostavaa kun onnistuu niin hyvin cheddareiden valmistuksessa, että ne ovat erittäin haluttuja. 
Ehkä viimevuosina olen joutunut sanomaan, että se on työ, huvi ja harrastus, mutta aina kuitenkin pieniä rakoja löytyy muihinkin harrastuksiin. 

Olen onnellinen, että olen löytänyt juustonvalmistukseemme parhaat työntekijät sekä toimintamme ympärille aivan loistavan joukon ihmisiä, jotka omalta osaltaan inspiroivat ja vievät meitä eteenpäin.

Kiksit.com suosittelee - Aito Cheddar Chili. Maustaa ja lämmittää, mutta ei liikaa.
Kiksit.com suosittelee. Aito Cheddar Mustapippuri. Maustaa ja maistuu.
Löydä oma suosikkisi: Jukolan Juusto

Kommentit

Kiinnostavimmat

Chili-mansikkahillo ja porsaalle glaseeraus

Porsaanlihan ja mansikan pyhä liitto, unohtamatta chiliä.
Älkää huolestuko nyt sanasta rasva, koska se on porsaanlihan paras asia.
Rasva pitää lihan "mehevänä" eli helposti syötävänä ja siinä on myös mukana maku. Sen joitakin häiritsevän rasvan saa pois vain leikkaamalla veitsellä.


Porsaan kasslerlihaa tai kyljyksiä (Mallaspossu on kova)
Rawit chiliä 10 g
Mansikoita 500 g
Hillosokeria n. 125 g
Vettä 3-4 rkl

Poista chilistä kanta sekä siemenet ja pilko pieneksi.  Puhdista mansikat ja lisää kattilaan pilkotun chilin kanssa. Lisää myös vesi ja sokeri.  Kuumenna hitaasti ja anna kiehua kaikki noin 10 minuuttia.  Laita grilliin Mallaspossun kassler tai kyljys.  Ripottele myllystä suolaa ja pippuria pinnalle.  Paista 3 minuuttia/puoli ja voitele chili-mansikkahillolla pinnat ja paista hetki nopeasti voitelun jälkeen ja kääri folioon.  Laita folionyytti sivulämpöön muutaman minuutin ajaksi.
Laita loppu hillo ilmatiiviiseen purkiin.  Hillo hyytyy jääkaapissa noin kuudessa tunnissa.  Hillo s…

Mutti-soosi pastaan - legenda

Henri Alenin mutti-soosi eli tomaattikastike sai vuonna 2014 hyllyt tyhjäksi.
Nopeasti aika kuluu mutta legendat jäävät elämään. Mutti-soosi vaatii hieman aikaa, mutta se on todellakin kaikki sen arvoista. Pastaan sopii jäätävän hyvin.


Mutti Polpa tomaattimurska 1 tlk
Sipuli 1 kpl (pieni)
Valkosipulinkynsiä 2 kpl
Öljyä sipulien kuullottamiseen
Oliiviöljyä n. 0.5 dl
Vettä 2 dl
Sokeria 0.5 tl
Punaviiniä 0.5 dl
Appelsiinin kuorta
(basilikaa, oreganoa, chiliä tai timjamia)

Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota noin 10 minuuttia, matalalla lämmöllä öljyssä. Pitkään kuulottamalla syntyy makeus muttisoosiin. Älä ruskista.
Lisää sokeri ja puolet Mutti-tölkistä. 
Hauduttele pienellä lämmöllä noin 10 minuuuttia.  Lisää loppu tomaattimurska sekä vettä 2 dl. Hauduta samalla sekoittaen.
Pidä kastike poreilevana, lisää punaviini ja hauduta jälleen n. 15 minuuttia sekoitellen.
Kun kastike alkaa olemaan sakeaa, lisää suolaa ja mustapippuria sekä mausta yrtillä. 
Lisää kaksi reilua palaa appelsii…

Muurinpohjaletut, old school

Muurinpohjaletut on yksi kesän herkku.
Ajan kanssa ulkona muurikkapannulla paistetut muurikkaletut on hieno "social eating" hetki. Yhdessä, kiva porukka ympärillä ja pieni rasvan käry. Hyvää juomaa ja chillailua ulkona. Yksi paistaa ja muut syö.

Toisaalta vielä kun muurinpohjaletut valmistetaan aidolla tulella, välillä klapeja lisäten saadaan vielä enemmän fiiliksiä. Lopputulos on kuitenkin sama. Näitä olisi voinut syödä enemmänkin.


Muurinpohjalettutaikina on nopea valmistaa.
Vanhan kansan, ohjeiden mukaan taikinan kannattaa antaa hieman turvota eli valmistaa hyvissä ajoin. Mielummin vähintään tunti viileässä.

Etsin googlen avulla sitä parasta ja vanhinta ohjetta, kuinka saadaan pitsiset, täyteläiset ja maistuvat muurinpohjaletut. Muutama pieni niksi löytyi ja taikina oli jopa enemmän kuin hyvä.

Tiesitkö muuten että muurinpohjaletut on perimätiedon mukaan lähtöisin Ylä-Savosta ja oli suosittu juhannusruoka alkuperäisestä versiossa.


Nimi on syntynyt kun letut paistettiin pyykk…

Raikas, sitruunainen kuusenkerkkäjuoma

Kuusenkerkkäjuoma on raikas, hieman sitruunainen juhlava janonsammuttaja.
Sopii hyvin myös alkoholittomaksi vaihtoehdoksi "kilistelyyn" juhlissa. Nyt kuusenkerkät parhaimmillaan poimittavaksi.


Muistathan että on kysyttävä lupa maanomistajalta kerkkiä poimittaessa. Kannattaa valmistaa kerralla isompi erä. Kuusenkerkät ovat myös todellista superfoodia. Wikipedia lainaus.

Kuusenkerkkiä on perinteisesti käytetty lisäämään virtsaneritystä, hoitamaan kihtiä, reumaa, keripukkia, sappivaivoja ja vatsavaivoja, kuten liikahappoisuutta. Kuusenkerkkä sisältää antibakteerisia eteerisiä öljyjä, joiden väitetään vähentävän kehon tulehdustilaa ja edistävän liman, hien ja sapen eritystä. Kuusenkerkässä on runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja.
2 litraa kuusenkerkkiä. Huuhtele kuusenkerkät kunnolla.  Lisää kuusenkerkät 4:ään litraan kylmää vettä.  Kaada 25 g sitruunahappoa kulhoon ja sekoita.  Lohko 2 sitruunaa sekaan.  Laita kattilaan kansi tai kelmu ja laita jääkaappiin 2 vrk:n ajaksi. 

Oletko se oikeasti sinä - grillimaisteri

Grillimaisteri on Lidl:in järjestämä tapahtuma.
Radio Nova on vahvasti mukana kierueella. Grillimaisteri kilpailussa, todella kuumien grillien kanssa ihmiset laittavat parastaan 10 000 € pääpalkinnosta ja tittelistä vuoden 2018 Grillimaisteri. Se voit olla myös juuri sinä.


Miksi nyt "hehkutan" tätä tapahtumaa? Vastaus - siellä on hyvä fiilis ja voit etsiä sekä saat laittaa luovuuttasi peliin, oikein kunnolla.

Olin mukana vuonna 2017, Lahden osakilpailussa.

Tuomaristossa oli itse Bradi, Meri-Tuuli Vantsi (ent. Lindström) ja Novan Anssi "hehkulamppu" Honkanen.  Anssi myös juonsi tapahtuman. Siellä oli makkaraa ja musiikkia yleisölle. Hyviä esiintyjiä ja kaikille ohjelmaa.

Itse kilpailu on todella haastava. Et yhtään tiedä mitä tulee eteen. Raaka-aineista ja itse grillattavista tuotteista ei anneta mitään tietoa, voit vain arvailla. Siellä pääset oikeasti laittamaan pienen ajan sisään parastasi.

Grillimaisteri-kilpailussa on kuitenkin se hyvä asia. Pienellä "kikka…