Siirry pääsisältöön

Jukolan Juusto - Aito Cheddar

Jukolan Juusto Oy. Aito cheddar Leivonmäeltä.
Tässä kaikessa lyhykäisyydessään aidon kotimaisen cheddarin synty ja tarina.


Vaikka lehmänmaidosta valmistetun cheddarin juuret alkavat 1100-luvulla Somersetissä sijaitsevasta Cheddarin kylästä, alkaa Jukolan Aidon Cheddarin tarina hieman kauempaa.

Jukolan Aidon Cheddarin valmistuksen viimeistelyyn tarvittavat salaisuudet ovat peräisin Brittiläisestä Kolumbiasta, jonne Englantilaiset toivat cheddarinvalmistuksen tietotaidon jo vuosisatoja sitten.

Jukolan Juuston Aito Cheddar valikoimaa.

Jukolan Juusto, perheyritys perustettiin vuonna 2013

Juustola sijaitsee Keski-Suomessa Joutsan Leivonmäellä pienessä maaseutukylässä.

Suomalaisen Aidon cheddarin valmistus aloitettiin vuonna 2014 Joutsan Leivonmäellä Jukolan veljesten juustomestarin Markku ja Jukolan maitotilan isännän Pertti Liiaksen toimesta.

Suomessa ei aikaisemmin ollut ole ollut perinteisen cheddarjuustojen valmistajaa. Aito Cheddar valmistetaan käsityönä ainoalla oikealla perinteisellä cheddarin valmistustavalla ja raaka-aineena käytetään oman maitotilan ainutlaatuista kaikkein tuoreinta aamulypsynmaitoa.

Vuotta aikaisemmin veljekset pohtivat voisiko oman tilan maidolle saada jotain lisäarvoa ja mistä.

Joutsan kunnassa Leivonmäellä keskeisellä paikalla valtatie-4 varrella oli tyhjillään yritystalo, joka antoi lisäkipinää - tänne olisi loistava perustaa oman tilan maidosta tuotteita valmistava yritys, logistisesti mahtava paikka sekä maatilalle muutama kilometri.

Pitkään pohdittuaan mitä se tuote olisi ja juuri Kanadassa vierailujen jälkeen oli selvää, että se on cheddar. Suomessa ei aitoa rehellistä cheddarjuustoa kukaan valmistanut, päättivät veljekset perustaa juustolan.

Aidon perinteisellä tavalla valmistettujen cheddareiden maailmaan juustomestari Markku pääsi tutustumaan vuosia sitten Kanadassa Brittiläisessä Kolumbiassa, jossa artisaani-juustoloissa valmistettiin aivan huikeita cheddareita.

Ainutlaatuisen, kaikkein tuoreimman aamulypsyn cheddarin valmistus aloitettiin vuonna 2014 ja tavoitteena oli olla Suomen paras sekä merkittävin cheddarin valmistaja.
Jukolan maitotilalla on 300 onnellista ja hyvinvoivaa lypsylehmää.
Jukolan Juuston cheddar voitti 2016 suomen parhaan cheddarin tittelin ja on kokoluokassaan merkittävä perinteisen cheddarin valmistaja suomessa.

Nykyään juustolassa on 7 työntekijää ja Jukolan cheddareita myyvät lähes kaikki elintarvikemyymälät.

Lisäksi Jukolan cheddareita syödään Friends&Brgrs hampurilaisissa myös Tanskassa Kööpenhaminassa sekä Saksan Hampurissa. Useat ravintolat suomessa ovat löytäneet aidon cheddarjuuston annoksiinsa.

Katso myyntipaikat ja ravintolat

Juustomestari Markku Liias, Jukolan Juusto

Intohimo juustoihin ja parhaisiin cheddareihin on vaan ehtymätön. On erittäin mielenkiintoista ja innostavaa kun onnistuu niin hyvin cheddareiden valmistuksessa, että ne ovat erittäin haluttuja. 
Ehkä viimevuosina olen joutunut sanomaan, että se on työ, huvi ja harrastus, mutta aina kuitenkin pieniä rakoja löytyy muihinkin harrastuksiin. 

Olen onnellinen, että olen löytänyt juustonvalmistukseemme parhaat työntekijät sekä toimintamme ympärille aivan loistavan joukon ihmisiä, jotka omalta osaltaan inspiroivat ja vievät meitä eteenpäin.

Kiksit.com suosittelee - Aito Cheddar Chili. Maustaa ja lämmittää, mutta ei liikaa.
Kiksit.com suosittelee. Aito Cheddar Mustapippuri. Maustaa ja maistuu.
Löydä oma suosikkisi: Jukolan Juusto

Kommentit

Kiinnostavimmat

Kalakukon lämmitys

Aito savolainen perinneruoka - ja -herkku kalakukko.
Kalakukko on suomalainen perinneruoka joka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi. Kunnolliseen alkuperäiseen kalakukkoon kuuluu kala, yleisemmin muikku tai ahven ja porsaan kylkeä sekä ruistaikinasta kuori.


Alkuperäinen kalakukko valmistetaan leivinuunissa.

Kalakukko tai muikkukukko voidaan syödä myös kylmänä, mutta parasta se on kunnollisen voi nokareen kanssa sekä iso lasi kylmää maitoa.

Kalakukon avaamiseen on erinäisiä mielipiteitä - joko avataan kansi päältä ja riipastaan ruiskuorta ja sisustaa lautaselle. Tai sitten leikataan kuin limppua.

Tässä erittäin hyvä ohje kalakukon lämmittämiseen.

Laita uuni lämpiämään 175 asteiseksi.  Kääri kalakukko kaksinkertaiseen folioon.  Laita uunin alatasolle heti, kun laitat uunin kuumenemaan.  Aseta kalakukko ensin pintapuoli alaspäin ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Käännä tämän jälkeen ja lämmitä 35-40 minuuttia.  Sammuta uuni ja jätä kalakukko uunin jälkilämpöön hetkeksi…

Mykyrokka, Mykykeitto perinneruokaa

Ylä-Savosta saatu perinneruokaresepti.
Maksaa, munuaista ja verta. Haggis on skotlantilaisilla mutta Mykyrokka on meillä. Eikä kukaan sitä pois vie.
Tämä oli yllättävän hyvä ja ruokaisa annos. Kannattaa kokeilla. Myky muuten tarkoittaa taikinanyytti.


Lihaa esim. karjalanpaistia n. 1 kg
Maksaa n. 150 g
Munuaista n. 100 g
Puruna 500 g lohkottuna
Suolaa n. 2 tl
Mustapippuria kokonaisia n. 5 - 10 kpl

Mykytaikina

Voita 125 g
Sipuli 1 kpl
Verta 0.5 l
Suolaa
Vehnäjauhoja n. 50 g
Ohrajauhoja n. 650 g

Ruskista liha ja laita kiehuvaan veteen. Ryöppää sisäelimet kahteen kertaan ja huuhtele.  Lisää lihan sekaan kiehumaan.  Pienennä lämpöä liedeltä ja hauduta noin 1. 5 tuntia.
Sulata voi pannulla ja lisää pilkottu sipuli. Kuullota sipuli miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Vaivaa ohrajauhot ja jäähtynyt rasva-sipuliseos vähitellen veren joukkoon. 
Huomaa että taikinan pitää olla löysää.  Tee taikinasta ohuita pieniä "mykyjä".  Kun lihat ovat kypsyneet lisää sekaan lohkotut perunat ja mykyt.  Keitä noin 1…

Shitty Dinner - hienoa huonosti

Miltä kuulostaisi hieno dinner, missä kaikki menee "reisille". Ruoka ja siihen natsaavat viinit on täydellistä makujen tykitystä. Suomen Kokkimaajoukkueen kapteenin, Kristian Vuojärven apulaisineen luoma kolmen ruokalajin gourmet-illallinen on maistuva ja kaunis kokonaisuus.

Mutta loput on jotakin aivan muuta. Kun se palvelu on täydellinen vastakohta ruoka-annoksille. Ihana tasapaino.


Shitty Dinner on juuri sitä. Niin huonoa palvelua että "morjens". Kokkikoulu Espan tiloissa järjestettävä illallinen on jäätävä kokemus. Tässä on mahtava tilaisuus hiillostaa hieman nopeasti lämpenevää puolisoa, pomoa, kaveria tai ystävää. Konsepti toimii mielestäni parhaimmin yllätyksenä.

Varaa Shitty-Dinner, osta kukkakimppu ja kutsu illalliselle. Älä mainitse Shitty-Dinneristä yhtään sen enempää. Voin kertoa että sinun dinneristä tulee hauska ja kaverisi dinneristä ikimuistoinen. Tärkeätä on pitää yllätys piilossa.

MISTÄ TÄMÄ HENKILÖKUNTA ON REVITTY
Shitty Dinnerissä on piilotettu am…

Kermainen savulohikeitto

Kalakeitto ja vielä savulohesta valmistettu on hyvä sopparuoka.
Vielä kun sen valmistamisessa ei liiemmin oikaista niin vielä parempaa soppaa.

Kasvisten ja voin yhdistelmä syventää kalakeiton makua ja se joskus sipulista tullut kitkeryys on poissa. Nämä kun esikypsennetään tai freesataan voin kanssa niin lohikeitto saa makua.


Savulohta tarvitsee olla riittävästi ja se lisätään aivan keittämisen loppuvaiheessa tai jopa aivan lopuksi keiton päälle.

Savulohta plus 600 g
Fenkoli 1 kpl
Fenkolinsiemeniä 1 tl
Purjoa n. 10 cm siivutettuna
Sipuli 1 kpl
Porkkanoita 3 kpl
Perunoita n. 600 g
Kalalientä 1.2 dl
Kermaa 2 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippureita n. 10 kpl
Suolaa
Voita 2 rkl

Pilko fenkoli, purjo ja sipuli sekä porkkanat.  Lisää voi kattilaan ja lisää kasvikset sekaan.  Kypsennä noin 10 minuuttia sekoitellen välillä.  Lisää fenkolinsiemenet, pippurit ja laakerinlehdet.  Valmista kalaliemi samalla. 2 kuutiota veteen liotettuna.  Lisää kasvisten sekaan.  Kuori perunat tarvittaessa tai pese ja …

Kalakeitto savustetusta lohesta

Kalakeittoresepti - missä savulohi on se juttu.
Savustettua lohta jää usein tähteeksi. Syytän siitä isoja myyntipakkauksia sekä hyviä "jigejä" eli kaadan tämän harrastelijoiden niskaan.


Pääkkösen Jasperikin on yksi sellainen kalastaja joka heittää aina kalan kasvamaan ja sitten joudumme valmistamaan ruokaa, hävikistä herkuksi tyyliin.

Tämä oli osa-aika vitsi, mutta silti en ymmärrä sellaista harrastusta missä lävistetään ja ajatellaan että suomen kylmät vedet rauhoittaa sen osumakohdan. #murmur

Joten ole sinä se kaloille humaani ihminen ja nauti siitä mitä saat. Tässä kalakeitossa on ne satokauden kasvikset ja onnistunut savustettu lohi mukana. Huomaathan tarkistaa päiväyksen jos ostat vakuumipakkauksessa olevaa savustettua kalaa.

Varhaisperunoita 600 g
Porkkana 200 g
Kevätsipulia 100 g
Savustettua lohta 600 g
Tilliä 1 pnt
Vettä 5-7 dl
Kermaa 4 dl
Laakerinlehtiä 3 kpl
Maustepippuria 10 kpl
Muskottia
Voita 3 rkl

Pese perunat kunnolla ja tarvittaessa pilko pieneksi.  Pese myös…